Система Держпродспоживслужби охоплює різноманітні напрями й створення єдиної цифрової системи це не бажання, а необхідність на сьогодення. Вже розпочато перші кроки в цьому напрямку і реалізовано успішні цифрові проєкти як впровадження системи ePhyto. Про це розповів Голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук на зустрічі з представниками посольства Великої Британії.
Великобританія є стратегічним партнером для України, зокрема і в частині міжнародної-технічної підтримки розвитку підприємництва у сфері харчової продукції. На сьогодні Держпродспоживслужбою зареєстровано 211 000 потужностей операторів ринку, які розвивають в умовах війни власний бізнес. При цьому, із них 123 000 засновані жінками. Це 58%, що свідчить про максимальне швидке зростання жіночого підприємництва в Україні.
«Держпродспоживслужба підтримує ініціативи щодо популяризації крафтових виробництв. Цифрова трансформація служби впровадить сучасні підходи до контролю безпечності та окремих показників якості харчових продуктів на підставі обґрунтованого ризик-орієнтовного підходу. Це крок до удосконалення економічних механізмів функціонування малих підприємств без постійного втручання державних інспекторів. Крім цього, це дасть можливість максимально сприяти грантовій підтримці нових виробництв за допомогою цифрових інструментів», - зазначив Сергій Ткачук.
На 2025 - 2026 рр. перед Держпродспоживслужбою поставлено глобальне завдання - цифровізація 36 публічних послуг Служби для бізнесу. Це ліцензування на провадження господарської діяльності з ветеринарної практики, реєстрація потужностей операторів ринку, видача експлуатаційних дозволів та ветеринарного паспорта на тварину, одержання посвідчення про право роботи з пестицидами та видача висновку фітосанітарної експертизи (аналізів) тощо.
Крім того, очільник служби розповів колегам про діючу в Україні реформу шкільного харчування, яка ініційована Першою леді України Оленою Зеленської. Держпродспоживслужба є надійним партнером реформи й важливим інструментом тут є створення цифрових проєктів служби, які спрямовані на забезпечення виконання норм і стандартів харчування школярів за принципом європейської моделі контролю безпечності харчових продуктів «від лану до столу».
За словами Сергія Ткачука Держпродспоживслужба є одним із перших державних органів, який створив поетапний план діджиталізації на 5 років. Водночас для успішного його впровадження – необхідна взаємодія з міжнародними партнерами.
Нагадуємо, Держпродспоживслужба розпочала реформу цифрової трансформації з надання публічних послуг у квітні 2024 року.
18 лютого 2025 року було прийнято розпорядження Кабінету Міністрів України № 131-р «Про затвердження плану пріоритетних дій Уряду на 2025 рік», в якому передбачено 3 ключові завдання у сфері цифровізації: запровадження експерименту щодо створення інформаційно-комунікаційної системи у сфері безпечності харчових продуктів та захисту споживачів; створення єдиного порталу сервісів Держпродспоживслужби; впровадження інформаційно-комунікаційної системи еТютюн.