Результати роботи Держпродспоживслужби щодо поліпшення якості харчування дітей у закладах освіти Уманщини
опубліковано 22 лютого 2022 року о 15:15

Одним із основних напрямів роботи щодо збереження здоров’я дітей є забезпечення харчуванням школярів та вихованців навчально-виховних закладів. Раціональний режим харчування, збалансованість раціону, дотримання санітарно-гігієнічного та санітарно-протиепідемічного режиму в закладах освіти є основними умовами для нормального росту і розвитку дітей, підвищення опірності дитячого організму до захворювань.

Новим Санітарним регламентом для закладів загальної середньої освіти, затвердженим наказом МОЗ України від 25.09.2020 № 2205 та постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2021 № 305, встановлені вимоги щодо організації харчування дітей, зокрема з особливими дієтичними потребами, складання меню, асортименту шкільних буфетів, норм харчування.

Харчування дітей у закладах освіти Уманщини організовано за примірним сезонним меню, узгодженим Уманським управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області на предмет відповідності меню до вимог чинних нормативно-правових актів щодо виконання норм харчування та переліку і кратності видачі страв.

У всіх навчально-виховних закладах Уманщини впроваджена система НАССР та проводиться відомчий лабораторний контроль готової продукції.

З метою оцінки якості харчування дітей, безпечності харчових продуктів у закладах освіти за минулий рік було досліджено 96 проб готових страв за мікробіологічними показниками відхилення склали 4%, 20 проб готових страв на калорійність - з відхиленням 15%, на якість термічної обробки 17, без відхилень, 10 проб овочів на вміст нітратів та радіологічний контроль - без відхилень, 2 проби м’яса на лістерії - без відхилень, 405 змивів з об’єктів навколишнього середовища, з них 6,6% позитивних.

Протягом 2021 року фахівцями відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Уманського управління Держпродспоживслужби області проведено 318 комісійних та 26 планових і позапланових перевірок навчально-виховних закладів. Порушення виявлені у 50% перевірених об’єктів, зокрема: відсутність повного набору приміщень харчоблоків, неефективна робота механічної вентиляції, недостатня кількість технологічного обладнання, кухонного та столового посуду, розроблювального інвентарю, санітарного одягу, порушення питного режиму, санітарно-гігієнічних та протиепідемічних норм, недотримання перспективного меню, ведення медичної документації по контролю за харчуванням, 9 закладів освіти сільської місцевості (5 ЗЗСО та 4 ЗДО) не укомплектовані медичними працівниками.

За виявлені порушення санітарного законодавства керівникам закладів освіти направлено інформації з відповідними пропозиціями щодо їх усунення, вручено 20 приписів та складено 18 протоколів про адміністративне порушення.

Уманським управлінням проведені заходи щодо підвищення обізнаності з питань змін у харчуванні дітей освітніх закладів та впровадження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, а саме: 19 нарад із керівниками органів влади, відділів освіти, навчально-виховних закладів та медичними працівниками; 3 презентації на тему «Здорове

харчування дітям», 165 лекцій та бесід, 3 радіовиступи, 1телепередача, 6 публікацій у соціальних мережах.

Проводився щоквартальний аналіз виконання норм харчування у закладах освіти, інформаційно-аналітичні довідки з пропозиціями направлялися на адресу органів влади.

За результатами спільної роботи Уманського управління та об’єднаних територіальних громад збільшено фінансування на харчування дітей у закладах освіти на 15-30%. Вже в грудні 2021 року це сприяло поліпшенню показників виконання норм та якості харчування в цілому за 2021 рік, зменшенню показників відхилень проб готових страв за мікробіологічними показниками удвічі порівняно з 2020 роком.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux