Результат моніторингу організації харчування в закладах освіти Кіровоградської області
опубліковано 16 квітня 2025 року о 14:17

На виконання обласної програми реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та доручення начальника Кіровоградської ОВА спеціалісти Держпродспоживслужби Кіровоградщини беруть участь у комісійних обстеженнях закладів освіти. Також активно проводять широку інформаційно-просвітницьку роботу з питань реформування системи шкільного харчування, формування культури харчування та правильних харчових звичок.

З метою реалізації Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища, попередження виникнення випадків та спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь в організованих дитячих колективах фахівці Держпродспоживслужби області спільно з органами місцевого самоврядування під час комісійних обстежень особливу увагу звертають на матеріально-технічного забезпечення харчоблоків, дотримання санітарно-гігієнічних вимог в їдальнях (харчоблоках), організацію харчування в закладах, дотримання погоджених з Держпродспоживслужбою примірних чотиритижневих сезонних меню, асортимент харчових продуктів та виконання норм харчування.

За І квартал поточного року здійснений моніторинг організації харчування в 297 закладах освіти області, із них в 160 дошкільних навчальних закладах та 137 закладах загальної середньої освіти.

За результатами комісійних обстежень у 199 випадках (67 %) від загальної кількості обстежених закладів освіти керівникам органів управління освітою міських, селищних, сільських рад та керівникам закладів освіти надавались рекомендації щодо організації харчування відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», вимог санітарного законодавства, санітарного та епідемічного благополуччя населення та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, а саме:

  • виконувати норми споживання за основними харчовими продуктами (овочі, фрукти, молочні продукти, м'ясо птиці),
  • забезпечити ведення документації з організації харчування згідно вимог, зокрема ведення та заповнення журналу обліку виконання норм харчування;
  • здійснювати контроль температурного режиму в холодильному обладнанні, яке використовується для зберігання сировини та харчових продуктів;
  • дотримуватись вимог при відборі добових проб;
  • зазначати біля меню інформацію про наявність у складі готової страви/виробу алергену або непереносимої речовини;
  • проводити підрахунок виконання норм харчування;
  • забезпечити наявність щоденних меню-розкладів та технологічних карток на готові страви;
  • не допускати до використання харчові продукти з вмістом синтетичних ароматизаторів, барвників, підсилювачів смаку, виробів промислового виробництва з вмістом цукру понад 10 грамів на 100 грам готового продукту, плодоовочеві консерви промислового виробництва та використовувати йодовану сіль замість кам’яної;
  • заміну страв та продуктів харчування здійснювати в межах затвердженого примірного чотиритижневого сезонного меню та забезпечити дотримання примірного чотиритижневого сезонного меню;
  • вилучити з обігу пощерблений посуд, емальований посуд з пошкодженою емаллю.

Фахівці Держпродспоживслужби області розглянули 628 примірних чотиритижневих сезонних меню, із них: 285 для дошкільних навчальних закладів та 343 для закладів загальної середньої освіти. В 52 випадках (8,3 %) керівникам закладів освіти було повернуто примірні чотиритижневі сезонні меню на доопрацювання. При повторному розгляді виправлених примірних чотиритижневих сезонних меню в усіх випадках меню погоджено.

Отже, у І кварталі поточного року забезпечено погодження 100 % примірних чотиритижневих сезонних меню для закладів освіти, які відповідають вимогам постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку

організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Всього погоджено 576 примірних чотиритижневих сезонних меню, із них: 260 для дошкільних навчальних закладів та 316 для закладів загальної середньої освіти.

Під час обстежень проаналізовано 298 меню-розкладів на приготування страв, із них: виявлено порушення в меню-розкладах у 16,8 % випадків (у 50 закладах освіти). Також перевірявся асортимент продуктів в 217 закладах освіти, виявлені невідповідності в асортименті продуктів у 1,4 % випадків.

В усіх закладах з працівниками проведена інформаційно-роз’яснювальна робота з профілактики харчових отруєнь та кишкових інфекцій, а також керівникам закладів освіти, відповідальним особам за організацію харчування, де були виявлені порушення надані пропозиції щодо усунення порушень.

За результатами комісійних обстежень спільно з органами місцевого самоврядування визначається потреба у проведенні ремонтних робіт, поновленні або заміні технологічного та холодильного обладнання, посуду та іншого інвентарю, розширення асортименту продуктів харчування та виконання норм харчування для здобувачів освіти.

Питання реалізації Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища, розбудови системи здорового харчування, формування культури харчування та правильних харчових звичок, організації харчування, водопостачання у закладах освіти, організації лабораторного контролю за якістю питної води та якістю харчування, покращення матеріально-технічної бази харчоблоків закладів освіти розглянули на 100 нарадах з органами місцевого самоврядування, управліннями/відділами освіти, з керівниками закладів освіти та відповідальними особами за організацію харчування, заслухано питання з організації харчування на 4 засіданнях місцевих комісій з питань ТЕБ та НС.

Спеціалісти Держпродспоживслужби області спільно з органами місцевого самоврядування продовжують проведення комісійних обстежень закладів освіти з метою контролю за впровадженням стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища, забезпечення створення належних та безпечних умов для перебування здобувачів освіти та запобігання виникненню гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь в організованих колективах.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux