Рекомендації: профілактика отруєнь грибами
опубліковано 04 серпня 2022 року о 15:32

Враховуючи дощову погоду і сприятливі умови для росту грибів, розглянемо основні поради щодо профілактики отруєнь грибами, що є одним із найважчих серед харчових отруєнь.

Вибирайте штучно вирощені печериці та гливи, що реалізують в магазинах або ж на спеціалізованих ринках, де вони проходять відповідний контроль.

В жодному разі не купуйте гриби, що продаються вздовж автомобільних шляхів та на стихійних ринках.

Під час збирання грибів врахуйте наступні рекомендації:

  • ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;
  • остерігайтеся пластинчатих грибів;
  • не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;
  • під час посухи грибів краще не брати взагалі, тому що у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба - втрата води та накопичення токсин;
  • уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
  • не вживайте сирих грибів.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі). Негайно викликайте "швидку допомогу". 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux