Влітку улюбленими ласощами дорослих і дітей стає морозиво. Пояснюємо, які в Україні існують стандарти морозива і як вибрати найкраще.
Насамперед, слід звернути увагу:
- на форму − якщо морозиво деформовано, це говорить про те, що продукт розморожували;
- морозиво не повинно бути м’яким, а на його поверхні не повинно бути ніяких твердих утворень, крупинок або кристаликів;
- на упаковку, на якій зазначена назва та склад продукту, виробник, дата виготовлення, термін придатності, харчова та енергетична цінність, умови зберігання, маса нетто та наявність алергенів.
Одним із вважливих показників на етикетці морозива, на який необхідно звернути увагу, – це маркування ДСТУ.
Для морозива є три стандарти:
- ДСТУ 4733:2007– морозиво на молочній основі (молочне, вершкове і пломбір) повинно виготовлятися винятково з молока та продуктів його переробки, без застосування будь-яких жирів та білків немолочного походження;
- ДСТУ 4734:2007 – виготовляється на основі плодово-ягідної або овочевої сировини з додаванням цукрового сиропу, натуральних барвників, ароматизаторів та інших необхідних для виробництва інгредієнтів;
- ДСТУ 4735:2007 – виготовляють із комбінованим складом сировини і випускають із частковою заміною молочної сировини на компоненти рослинного походження (рослинні жири).
Крім наведених вище стандартів є ще технічні умови, які означають, що морозиво вироблено за індивідуальною рецептурою. В такому випадку на етикетці продукту замість звичного напису ДСТУ буде зазначена абревіатура ТУ і відповідний набір цифр. Обираючи таке морозиво, варто зважати на те, що підприємство-виробник має право самостійно вирішувати питання вибору складових компонентів цього продукту.
Обирайте літній десерт правильно і споживайте його з користю й задоволенням!