Реалізація Проєкту ФАО: відбулось навчання щодо подолання проблем, пов’язаних із ризиками стійкості мікроорганізмів до антимікробних речовин
опубліковано 18 листопада 2020 року о 17:39

У середу, 18 листопада, відбувся навчальний вебінар на тему: «Реалізація Проєкту ФАО про посилення національних можливостей подолання проблем, пов’язаних із ризиками стійкості мікроорганізмів до антимікробних речовин (AMR)». Під час вебінару розглядались практичні аспекти реалізації завдань Проєкту.

ФАО за сприяння спеціалістів територіальних підрозділів Держпродспоживслужби проведуть опитування респондентів в межах всієї держави. Також силами спеціалістів Держпродспоживслужби будуть відібрані зразки з метою виділення цільових мікроорганізмів та проведення досліджень на наявність резистентності у цих мікроорганізмів. Всі отримані дані будуть проаналізовані. Аналіз буде використано для наукового обґрунтування підходу щодо організації національного плану моніторингу антибіотикорезистентних штамів мікроорганізмів в Україні.

До участі у навчальному вебінарі були залучені представники ФАО, Держпродспоживслужби, територіальних органів в областях та районах, лікарі ветеринарної медицини. Загалом участь у вебінарі взяли близько 120 фахівців.

Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька підкреслила важливість навчання для фахівців та зазначила, що використання антимікробних засобів в сільськогосподарському секторі має бути поміркованим, відповідальним та контрольованим: «Має бути баланс між технологічним виробництвом і турботою про споживача. Адже мова йде про те, що ми з вами споживаємо, що споживають наші діти та батьки, всі жителі нашої країни та країн, до яких постачається продукція українського виробництва».

Віталій Башинський, національний координатор Проєкту ФАО, зазначив, що в умовах тотального застосування антимікробних засобів при лікуванні інфекційних захворювань у людей, виявляється все більше інфекцій, які не піддаються лікуванню антимікробними засобами. Тому проблема антибіотикорезистентності наразі є одним з найактуальніших викликів для громадського здоров’я на глобальному рівні. «Ми повинні шукати не тільки залишки антимікробних засобів, а й мікроорганізми, стійкі до протимікробних засобів. Завдання досить амбіційне, і ми тільки на початку шляху», - підкреслив Віталій Володимирович.

Довідково

В Україні лабораторіями Держпродспоживслужби використовується лише диско-дифузний метод визначення чутливості мікроорганізмів до антимікробних засобів. Завдяки Проєкту ФАО планується впровадити метод  мінімальних розведень, для визначення мінімальної інгибуючої концентрації (передбачена закупівля за кошти ФАО спеціального обладнання).

Обладнання буде передано Державному науково-дослідному інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, який зможе провести дослідження і отримати дані щодо циркуляції в Україні антибіотикорезистентних штамів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux