Про здійснення Держпродспоживслужбою державного нагляду під час оздоровчої кампанії у 2021 році
опубліковано 02 липня 2021 року о 14:52

Держпродспоживслужба під час оздоровлення здійснює нагляд за дотриманням вимог санітарного законодавства щодо створення оптимальних умов перебування дітей в закладах оздоровлення та відпочинку, їх харчування та профілактики виникнення та розповсюдження гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь.

За інформацією територіальних органів Держпродспоживслужби з початку оздоровчої компанії було відкрито 2314 закладів оздоровлення та відпочинку, у тому числі 185 закладів оздоровлення, із них заміських – 139, санаторного типу – 40, дитячих центрів - 6. Також функціонує  2133 закладів відпочинку, із них  2084 – з денним перебуванням, 4 - наметових містечок, 45 - табори праці та відпочинку.  

Без погодження із Держпродспоживслужбою заклади оздоровлення/відпочинку у червні не відкривалися.  

Готовність до роботи закладів оздоровлення в червні склала в середньому по Україні - 90,6%, відпочинку – 92,6%.

Виконання пропозицій (планів-завдань), наданих Держпродспоживслужбою власникам оздоровчих закладів щодо створення відповідних умов для оздоровлення та відпочинку дітей складає близько 90-100%. Найнижчий відсоток  виконання планів-завдань закладів оздоровлення у Львівській – 75%, Київській та Чернівецькій областях (85%); у закладах відпочинку в  Одеській області – 80%, у Черкаській – 90%.

Так, у Одеській області, в зв’язку з відсутністю коштів частково не виконано приписи у наступних закладах оздоровлення/ відпочинку для дітей:

ДП «Український дитячий центр «Молода гвардія»» Міністерства соціальної політики України (м. Одеса, Миколаївська дорога, 172) не проведено  капітальний ремонт заготівельної фабрики, модернізація технологічного обладнання, оновлення дитячих меблів в таборах «Прибережний», «Зоряний». капітальний ремонт актової зали,  кіноконцертного комплексу, бібліотеки, табору  «Прибережний»;

ПЗОВ «Знамя» Одеської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України (м. Одеса, пров. Піонерський, 8) не проведено капітальний ремонт з реконструкцією санітарних вузлів, душових;

дитячому санаторію «Зелена гірка» МОЗ України (м. Одеса, Дача Ковалевського, 89) не проведено капітальний ремонт двохповерхового корпусу IV відділення.

З початку оздоровчої компанії 2021 року отримали послуги в закладах оздоровлення та відпочинку близько 200 тис. дітей у тому числі у закладах оздоровлення – 23,4 тис. дітей, у закладах відпочинку – 166 тис. дітей.

У червні функціонувало 87 (47%) закладів, які надавали послуги з оздоровлення та працювали впродовж зміни 21 добу і більше, в яких перебувало майже 13,5 тис. дітей. Таким чином, лише 57% від загальної кількості дітей, що перебували у закладах оздоровлення отримали оздоровчі послуги.

Протягом  зазначеного періоду  фахівці територіальних органів взяли участь у проведенні більш ніж 2,4 тис. комісійних перевірок дотримання вимог законодавства в закладах оздоровлення/відпочинку, порушення виявлено у 18% (444) закладів. Найвищий відсоток порушень виявлено у Херсонській (86%) та Харківській  (48%) областях.

Також здійснено 263 заходи державного нагляду (контролю) закладів оздоровлення/відпочинку у сфері санітарного  законодавства , порушення виявлено у 29% (76) закладів. Найвищий відсоток порушень виявлено у Херсонській та Миколаївській областях – по 85%, Житомирській області – 33%.  

Здійснено 92 заходи державного контролю закладів оздоровлення/відпочинку у сфері безпечності харчових продуктів, порушення встановлено у 45 % (92) закладів.

Порушення, встановлені під час обстежень закладів оздоровлення та відпочинку, стосувались:

невідповідності питної води вимогам санітарних правил за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками, показників безпеки харчування (Херсонська, Кіровоградська, Івано-Франківська області);

недотримання протиепідемічних заходів з метою запобігання поширення коронавірусної  хвороби (COVID-19) (Житомирська, Тернопільська, Полтавська, Харківська області);

відсутність погодженого примірного меню та постачальників продуктів харчування (Херсонська, Львівська, Кіровоградська області);

харчоблоки потребують проведення ремонту та модернізації обладнання, невирішене питання організації харчування дітей у закладах (Херсонська область);

незабезпечення медичних пунктів медикаментами згідно табеля оснащення,

не закінчення ремонтних робіт (Вінницька область);

недотримання санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів на харчоблоках, що підтверджено результатами лабораторних досліджень (Волинська область);

не проведена ревізія, очистка водопровідних та каналізаційних оглядових колодязів, відсутність актів проведення чищення та дезінфекції водопровідних мереж та ємностей для питної води,

недотримання площі на 1 дитину в житлових приміщеннях корпусів;

неукомплектованість штату співробітників, не в повному обсязі пройдений профілактичний медичний огляд (Запорізька область);

не укладені угоди на проведення профілактичних дезінфекційних заходів;

Крім того, у сфері безпечності харчових продуктів виявлено відсутність знань у персоналу щодо гігієни поводження з харчовими продуктами, відсутність документального підтвердження про проведення гігієнічного навчання персоналу, незапровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю в критичних точках, відсутність доказів про здійснення заходів дератизації та дезінсекції (Одеська, Кіровоградська області), невідповідність вентиляції вимогам законодавства; неналежне покриття стін та підлоги приміщень харчоблоку; незабезпечення контролю температурного режиму впродовж технологічного процесу приготування їжі (Луганська область).

Через заборону територіальних органів Держпродспоживслужби не відкрилось 2 заклади оздоровлення/відпочинку у Кіровоградській та Одеській областях.

Так, у Кіровоградській області не відкрито наметовий табір «Свято весни» на 50 дітей у с. Клинці,   Кропивницький район. Причинами заборони стали відсутність підготовки території табору для відпочинку та встановлення наметів (не проведено інтексицидні заходи, захист від потрапляння змій, не видалені дикорослі гриби).

Окрім того,  в таборі не створено умови для харчування дітей, зокрема відсутній надавач послуг з організації харчування (постачальник не зареєстрований у державному реєстрі потужності, що є порушенням статті 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», планувалося харчування за участі батьків дітей);

для питних цілей та господарсько-побутових потреб планувалось використовувати воду з громадського колодязя, відповідно до результатів досліджень питна вода в колодязі за санітарно-мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками не відповідає вимогам ДСанПіНу 2.2-4.171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»;

не створено умови для дотримання особистої гігієни дітей та працівників табору;  

не вирішено питання надання медичної допомоги дітям тощо. 

Головним управлінням ДПСС в Кіровоградській області поінформовано орган місцевого самоврядування, на території якого планувалось відкриття табору, Кропивницька райдержадміністрація, управління молоді та спорту облдержадміністрації, департамент освіти і науки облдержадміністрації, голова Кіровоградської облдержадміністрації.

Що стосується матеріально-технічної бази закладів оздоровлення та відпочинку, то не мали централізованого або локального каналізування (каналізовані на вигріб)  - 54 (29 %) закладів оздоровлення та 854 (40 %) закладів відпочинку; працювали на привозній воді – 4 (2,2%) заклади оздоровлення (у Донецькій, Запорізькій, Одеській та Полтавській областях) та 61 (2,9%) заклад відпочинку, що на рівні показників минулих років.

Для організації надання медичної допомоги дітям в закладах оздоровлення наказами управлінь охорони здоров´я при облдержадміністраціях відповідних адміністративних територій було затверджено перелік лікувально-профілактичних закладів, закріплених за заміськими закладами оздоровлення та відпочинку. За даними територіальних органів Держпродспоживслужби майже всі стаціонарні заклади оздоровлення укомплектовані медичними працівниками. Недостатнє укомплектування закладів медичним персоналом було встановлено у 104 (4,8%) закладах відпочинку (Одеська, Черкаська, Запорізька області тощо).

Організація харчування більшості закладів оздоровлення та відпочинку (88%) проводилась на базі власних харчоблоків, решта закладів організували харчування або на базі орендованих харчоблоків (240 – 8,8%), або за рахунок привозного харчування (68 – 1,9%).

Не відповідали вимогам санітарного законодавства 641 харчоблок (32 %). Для прикладу в Одеській області 60 % шкільних їдалень не відповідають нормативним вимогам за складом та обладнанням приміщень.

Мали недостатню площу та набір приміщень 196 харчоблоків (9,8%) закладів, на 2 харчоблоках була відсутня проточна холодна вода, каналізовані на вигріб – 829 (41,2%) харчоблоків, не вистачало технологічного обладнання на 37 харчоблоках, холодильного – на 8 харчоблоках.

Виконання норм харчування практично виконувалося і в середньому складало 95,5% у закладах оздоровлення, а у закладах відпочинку на базі загальноосвітніх навчальних закладів в середньому по країні норми виконувалися на 86%. Найнижчий відсоток виконання норм харчування у закладах відпочинку виявлено у Вінницькій – 40-100%, Одеській – 75%, Закарпатській та Херсонській – по 80%.

З початку оздоровчого сезону спалахів на гостру кишкову інфекційну захворюваність у закладах оздоровлення/відпочинку не зареєстровано.

За результатами лабораторного контролю харчових продуктів, сировини, готових страв показник відхилень бактеріального забруднення готових страв становив 3,3 %; показник відхилень за мікробіологічними  показниками сировини становив 3,2; показник відхилень за фізико-хімічними показниками сировини становив 2,7 %; показник позитивних змивів на умовно патогенну мікрофлору з обладнання, інвентарю, рук та санітарного одягу кухарів закладів склав 2,6 %.

З метою оцінки якості питної води проведено 2,3 тисячі досліджень проб питної води за бактеріологічними та за санітарно-хімічними показниками, з них показник відхилень за бактеріологічними показниками склав 5,2%; за санітано-хімічними показниками – 11,2%; досліджено 546 проб води відкритих водойм за бактеріологічними показниками, з них показник відхилень склав 5,2% .

Посадовими особами Головних управлінь до закладів оздоровлення/відпочинку за встановлені порушення у сфері санітарного законодавства з метою приведення закладів до вимог законодавства керівникам закладів надано 429 приписів (розпоряджень, пропозицій), складено 36 протоколів про адміністративні правопорушення, накладено 36 штрафів на суму 6732 грн, відсторонено від роботи 26 осіб персоналу. Про порушення поінформовано правоохоронні органи 4 рази.

За встановлені порушення законодавства у сфері безпечності харчових продуктів керівникам закладів оздоровлення/відпочинку надано 21 припис (розпоряджень, пропозицій).

З метою підвищення санітарно-освітніх знань було проведено 236 лекцій, 3185 бесіди, підготовлено 99 статей до преси, 19 виступів по радіо та 43 по телебаченню. Спільно з управліннями охорони здоров'я, освіти і науки, у справах сім'ї і молоді з метою збереження здоров'я та формування здорового способу життя серед дітей проведено 342 наради, 192 семінари та 12 колегій.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux