Представники Держпродспоживслужби та Української Ради Миру обговорили можливі напрями співробітництва у сфері безпечності харчових продуктів
опубліковано 10 серпня 2023 року о 12:44

Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрової трансформації і цифровізації Сергій Захарін та заступник Голови – директор Української Ради Миру Володимир Новохацький провели робочу зустріч, під час якої обговорили можливі напрями співробітництва.

Українська Рада Миру – неурядова організація, що створена у 1951 році, об’єднує видатних представників наукової та творчої інтелігенції України та здійснює активну роботу, спрямовану на утвердження миру та злагоди в Україні та за її межами. Головами організації в різні часи були академік Микола Семененко, видатний український письменник Олесь Гончар, перший Президент України Леонід Кравчук.

Українська Рада Миру ухвалила Програму дій власної діяльності на час правового режиму воєнного стану в Україні, який передбачає, зокрема, комплекс заходів щодо широкої підтримки «Української Формули Миру», запропонованої Президентом України Володимиром Зеленським на саміті G20 восени 2022 року. Одним із складових «Української Формули Миру» є пункт «Продовольча безпека».

В цьому контексті Сергій Захарін та Володимир Новохацький обговорили можливі формати майбутньої взаємодії на шляху до безумовного виконання завдань і заходів у сфері підтримки безпечності харчових продуктів, зокрема із використанням можливостей громадськості.

Окрім того, Сергій Захарін розповів про ключові результати роботи Держпродспоживслужби та її територіальних органів, а також наголосив про перспективи цифровізації сфери безпечності харчових продуктів.

Ключовий пріоритет – розвиток нових та удосконалення наявних цифрових сервісів (у тому числі реєстрів) у сфері безпечності харчових продуктів.

Нині активно виконуються необхідні роботи для впровадження електронних фітосанітарних сертифікатів (ePhyto), які зможуть використовуватися у багатьох країнах світу без виконання жодних додаткових формальностей.

В практиці роботи Держпродспоживслужби використовується система «Ветконтроль», яка забезпечує побудову єдиного інформаційного простору для вирішення всього спектру задач ветеринарного контролю, що є запорукою підтримки належного рівня безпечності харчових продуктів тваринного походження.

Держпродспоживслужба внесла низку ініціатив, спрямованих на виконання законодавства щодо простежуваності харчових продуктів, але із використанням цифрових інструментів (зокрема, електронних товарно-транспортних накладних).

Під час робочої зустрічі Сергій Захарін заявив, що керівництво Держпродспоживслужби постійно контактує з представниками профільних громадських організацій, бізнесових асоціацій, членами Громадської ради, що дає змогу забезпечити якість та швидкість ухвалення управлінських рішень, у тому числі у сфері безпечності харчових продуктів та відповідних цифрових трансформацій.

Представники Держпродспоживслужби та Української Ради Миру домовилися продовжити робочі консультації, у першу чергу – в частині організації ефективного міжнародного співробітництва із організаціями країн світу, які підтримують Україну на шляху до Перемоги.

«Робота щодо підтримки безпечності харчових продуктів та цифровізації відповідних управлінських процесів здійснюється із залученням потенціалу громадських організацій та міжнародних партнерів. Нагадаю, що ця робота є складовою виконання великого завдання щодо розбудови системи електронної демократії в нашій країні. Вже сьогодні по багатьом показникам цифровізації суспільного життя Україна займає лідерські позиції в світі, але це не привід зупинятися. Ми маємо зробити усе від нас залежне, аби поліпшити життя громадян, усунути бюрократію та корупцію. Цифровізація – один з інструментів досягнення цієї амбітної мети. Поєднання потенціалу державних і недержавних організацій створює стійке підгрунтя для впевненого поступу на цьому шляху», – зазначив Сергій Захарін.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux