Представники Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області стали співавторами проєкту «Школа досвідченого споживача»
опубліковано 29 квітня 2021 року о 12:52

У рамках спільного освітнього проєкту Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області та обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського розпочався цикл лекцій-тренінгів. Темою для обговорення, на першій зустрічі, стало насіння овочевих і баштанних культур та саджанців плодово-ягідних рослин, а саме: як обрати якісне насіння та посадковий матеріал.

Для роз’яснення цих питань, перед присутніми виступили керівниця управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Кіровоградській області - Тетяна Лапицька та начальниця відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки - Наталія Харіна.

Фахівці Держпродспоживслужби області розповіли присутнім, що насіння овочевих, баштанних культур, кормових коренеплодів та садивний матеріал плодово-ягідних культур вводяться в обіг при умові, якщо насіння та/або садивний матеріал належать до сорту, занесеного до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні. З Державним реєстром сортів рослин можна ознайомитися за цим посиланням https://sops.gov.ua/reestr-sortiv-roslin

Доповідачі надали поради, на що саме необхідно звернути увагу при купівлі насіння та саджанців плодово-ягідних рослин:

- не потрібно купувати насіння невідомих виробників, віддайте перевагу тим, що дорожать своєю репутацією;

- не купуйте насіння на стихійних ринках, а зверніться до спеціалізованих магазинів.

- звертайте увагу на пакет з насінням. Він повинен бути з міцного якісного паперу, з охайною склейкою та чітким текстом.

Адже, якість насіння не залежить від яскравості картинки чи вишуканості назви на упаковці.

Також, насторожити має відсутність на пакеті інформації про назву країни-виробника насіння, про фірму, підприємця тощо; назву і товарний знак; юридичну адресу, де пакували насіння; культуру, сорт (гібрид); масу(г) або кількість насінин в пакеті (шт.); номер насіннєвої партії; рік урожаю; схожість; документ на насіння (назва, №); коротку інформацію про культуру (опис сорту чи гібриду, поради щодо вирощування).

Слід пересвідчитися чи має продавець -супровідні документи, що засвідчують сортові та посівні якості партій насіння, - довідку про сортові та посівні якості насіння (додаток И) відповідно до ДСТУ 6006:2008. Супровідні документи повинні зберігатися за місцем здійснення торгівлі та надаватися споживачеві на його вимогу.

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області порадили присутнім зберігати квитанцію (фіскальний чек) на придбане насіння та упаковки з-під використаного насіння (важливо при розкритті упаковки не пошкодити місце, на якому вказаний номер партії). Адже, лише маючи фіскальний чек можна пред’явити претензії до продавця у разі придбання неякісного насіння.

На що варто звертати увагу при купівлі садивного матеріалу плодових та ягідних культур: 

- саджанці повинні мати повністю здеревілі гілки;

- обсяг кореневої системи має дорівнювати або перевищувати розміри крони. В іншому випадку у саджанця не вистачить сил, щоб без втрат прижитися на новому місці;

- коренева шийка сортового саджанця плодових рослин повинна мати місце щеплення. Якщо його немає, то це сіянець (дичок) або коренева поросль;

- не допускаються до продажу саджанці, у яких наявне підсихання крони та коріння, заражені хворобами чи пошкоджені шкідниками, а також без карантинних сертифікатів та/або актів фітосанітарного контролю та/або висновків фітосанітарної експертизи.

Учасники тренінгу мали можливість поставити свої питання фахівцям управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Кіровоградській області та отримати вичерпні відповіді.

Такі «заняття», в рамках проєкту «Школа досвідченого споживача», проходитимуть раз на місяць протягом року. Слідкуйте за анонсами та долучайтеся до обговорення актуальних тем.

У разі виникнення запитань щодо теми семінару «Як обрати якісне насіння та посадковий матеріал», чи отримати консультацію, звертайтеся до відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області за телефоном (0522) 32 26 38 чи за адресою м. Кропивницький, вул. Тараса Карпи, 84, каб. 113.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux