Представлено для обговорення перший проєкт дорожньої карти впровадження програми контролю сирого молока на національному рівні
опубліковано 28 квітня 2021 року о 13:20

Сьогодні, 28 квітня, відбувся перший консультативний семінар «Розробка та визначення дорожньої карти для впровадження програми контролю сирого молока на національному рівні». Захід був організований у співпраці з Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (Мінекономіки), Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба) та швейцарсько-українською програмою «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія).

До процесу консультацій залучені всі зацікавлені сторони – представники центрального апарату, територіальних органів та лабораторій Держпродспоживслужби, Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарної експертизи, експерти та представники приватного сектору (виробники, переробники молока та бізнес-об’єднання).

Цілями заходу було представлення та обговорення першого проєкту візії та дорожньої карти зацікавленим сторонам, ідентифікація викликів та шляхів їх вирішення.

Зі словами підтримки виступила Владислава Магалецька, Голова Держпродспоживслужби України:

«Я дуже рада, що ми продовжуємо розгортання Пілотного проєкту з запровадження Програми контролю сирого молока. На сьогодні до нього доєдналися вже 10 областей України. Це дає нам змогу контролювати та перевіряти якість та безпечність сирого молока. Наступну фазу Пілотного проєкту буде імплементовано на базі оновленої Концепції, що була переглянута багатосторонньою робочою групою. Залучення уповноважених лабораторій - це шлях для прозорого та простежуваного контролю за сирим молоком, що вводиться в обіг, відповідно до нових гігієнічних вимог. Через реєстрацію виробників у Молочному модулі механізм «нотифікації компетентного органу» повністю діджиталізований. Мати результати досліджень, що визнаються в рамках державного контролю, з доступом «у смартфоні», ми сподіваємося, допоможе нашим виробникам краще зрозуміти вимоги, а інспекторам - перевіряти відповідність.»

В рамках заходу експерти Програми представили проєкт візії з конкретними часовими цілями, досягнення яких описане в дорожній карті. В рамках опитування учасників були зібрані коментарі та пропозиції, які будуть враховані до Другого консультативного семінару з визначенням відповідальних сторін та подальшої фіналізації візії та дорожньої карти.

Запровадження програми контролю сирого молока вимагає не лише нормативно-правової формалізації, а залученості усіх зацікавлених сторін. Всі ці зусилля будуть виправдані, адже візія базується на тому, що Програма контролю сирого молока сприятиме здоров’ю і добробуту населення України, вищій якості продукції, спроможному молочному сектору, сталій торгівлі і створенню робочих місць.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux