Повірка побутових лічильників газу та електроенергії – хто повинен платити
опубліковано 17 березня 2020 року о 17:15

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів продовжує інформувати громадян щодо повірки лічильників побутових споживачів. Цього разу мова піде про лічильники електричної енергії та лічильники газу.

Для розрахункового обліку споживання енергетичних ресурсів мають використовуватись вимірювальні прилади, які відповідають вимогам Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» (далі – Закон про метрологію).

Лічильники електроенергії та газу, що перебувають в експлуатації, віднесені до законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки (далі – ЗВТ) і підлягають періодичній повірці та повірці після ремонту.

Періодична повірка засобів вимірювальної техніки – це повірка, що проводиться протягом періоду експлуатації засобів вимірювальної техніки через встановлений проміжок часу (міжповірочний інтервал).

Міжповірочні інтервали законодавчо регульованих ЗВТ, що перебувають в експлуатації, за категоріями затверджено наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 13.10.2016 № 1747, зареєстрованим у Мін’юсті 01.11.2016 за № 1417/29547.

Так, відповідно до затверджених міжповірочних інтервалів:

–   для лічильників газу та пристроїв перетворення об’єму (використовуються для проведення розрахунків за поставлений та/або спожитий природний газ) класу 1,0 установлено міжповірочний інтервал 2 роки; класу 1,5 – 8 років;

–  для лічильників активної електроенергії електромеханічних однофазних (класи точності 0,5–2,0 і А, В) установлено міжповірочний інтервал 8 (16) років; лічильників активної та реактивної електроенергії статичних однофазних (класи точності 0,2S-3,0 і А, В, С) – 6 (16) років; лічильників активної та реактивної електроенергії електромеханічних трифазних (класи точності 0,5-,0 і А, В) – 4 (10) років; лічильників активної та реактивної електроенергії статичних трифазних (класи точності 0,2S-3,0 і А, В, С) – 6 (10) років; лічильників активної та реактивної електроенергії (класи точності 0,01-0,1) – 1 рік.

Відповідно до частини четвертої статті 17 Закону про метрологію періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) ЗВТ (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну енергію і газ), що є власністю фізичних осіб, спільною власністю співвласників багатоквартирного будинку, здійснюються за рахунок суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро- і газопостачання.

Відповідальність за своєчасність проведення періодичної повірки, обслуговування та ремонту (у тому числі демонтажу, транспортування та монтажу) ЗВТ (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну енергію і газ), що є власністю фізичних осіб, спільною власністю співвласників багатоквартирного будинку, покладається на суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро- і газопостачання.

Періодична повірка ЗВТ (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті електричну енергію і газ) проводиться за рахунок тарифів на електро- і газопостачання.

Процедуру подання ЗВТ на періодичну повірку, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) ЗВТ, що є власністю фізичних осіб, визначає Порядок подання ЗВТ на періодичну повірку, обслуговування та ремонт, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 08.07.2015 № 474.

Раніше Держпродспоживслужба інформувала споживачів щодо повірки квартирних лічильників води

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux