Повідомлення Європейської та середземноморської організації захисту рослин (ЄОЗР) про перші виявлення кукурудзяної листяної совки Spodoptera frugiperda в 2023 році
опубліковано 10 червня 2024 року о 16:20

Кіпр.

У лютому 2023 року Національна організація захисту рослин (далі-НОЗР) Кіпру повідомила Секретаріат ЄОЗР про перше виявлення на її території кукурудзяної листяної совки Spodoptera frugiperda (Lepidoptera: Noctuidae). У січні 2023 року ентомолог-любитель за допомогою світлової пастки впіймав трьох метеликів у приватному саду в селі Піссурі (район Лімассола). Ідентичність шкідника підтвердила Національна референс-лабораторія Кіпру, а також референс-лабораторії ЄС на основі морфологічних і молекулярних тестів.

Пізніше в червні 2023 року, після проведення офіційних обстежень для визначення масштабів зараження, НОЗР Кіпру повідомила про виявлення гусениці шкідника на посівах кукурудзи в районі Ларнаки, а в липні – численних гусениць S. frugiperda на посівах кормової кукурудзи в районі Нікосії. Встановлено заражену буферну зони. Застосовуються офіційні заходи щодо ліквідації вогнищ шкідника.

На сьогодні статус шкідливого організму Spodoptera frugiperda на Кіпрі наступний: присутній, обмежено розповсюджений, вогнища в деяких частинах країни.

Туреччина.

У лютому 2023 року повідомлення про перше виявлення кукурудзяної листяної совки Spodoptera frugiperda надійшло з Туреччини. Шкідника виявили на полях кукурудзи під час обстежень проведених в 2022 році в провінції Адана. Шкідника було ідентифіковано на основі морфологічної характеристики зібраних гусениць. Крім того, спостерігалися типові пошкодження на молодих рослинах кукурудзи. У вересні-жовтні 2022 року були проведені додаткові обстеження в провінції Адана на 4 кукурудзяних полях, які виявились заселеними шкідником. НОЗР Туреччини зазначила про необхідність подальшого вивчення розповсюдження, рослин-господарів, ознак пошкодження і потенційних природних ворогів S. frugiperda в країні.

Ситуацію з Spodoptera frugiperda в Туреччині можна описати наступним чином: шкідник присутній, обмежено розповсюджений.

Греція.

Нещодавно НОЗР Греції також повідомила Секретаріат ЄОЗР про перше виявлення Spodoptera frugiperda на своїй території. В рамках програми офіційних обстежень, що проводяться з 2019 року, на полях кукурудзи, рису та пасльонових рослин були розміщені феромонні пастки у 40 регіонах Греції. Імаго шкідника виявили в пастках наприкінці вересня та в жовтні 2023 року спочатку на материку в регіонах Лаконія та Східна Аттика, а потім у регіоні Еввоя та на острові Криті (в регіоні Іракліон та Ласіті).

Шкідник був ідентифікований як S. frugiperda Фітопатологічним інститутом Бенакі відповідно до стандарту EPPO PM 7/124(1) і підтверджений відповідною Референс-лабораторією ЄС з ідентифікації регульованих видів комах і кліщів. Заходи з ліквідації застосовуються згідно з Імплементаційним регламентом Комісії (ЄС) 2023/1134. Обстеження буде посилено, а також будуть застосовуватись заходи для інформування зацікавлених сторін та широкої громадськості.

На сьогодні статус шкідника Spodoptera frugiperda в Греції офіційно оголошено як: шкідник присутній, у стадії ліквідації.

Португалія.

У вересні 2023 року НОЗР Португалії повідомила Секретаріат ЄОЗР про перше виявлення Spodoptera frugiperda на її території. У рамках офіційної програми обстежень один екземпляр (дорослий самець) був спійманий на феромонну пастку, розташовану на полі цукрової тростини у муніципалітеті Камара-де-Лобос на острові Мадейра.

Зразок був ідентифікований як S. frugiperda регіональною лабораторією Мадейри (Laboratório de Qualidade Agrícola - LQA) і підтверджений Референс-лабораторією ЄС з ідентифікації регульованих видів комах і кліщів. Відповідно до Імплементаційного регламенту Комісії (ЄС) 2023/1134 застосовуються заходи, включаючи негайну інтенсифікацію офіційної програми обстежень на всьому острові. Кілька рослин-господарів можна було знайти поблизу місця відлову, але інших зразків або симптомів шкідника виявлено не було.

Статус шкідника Spodoptera frugiperda в Португалії офіційно оголошено як: присутній, лише в деяких частинах країни.

Румунія.

Також про перше повідомлення про Spodoptera frugiperda на її території повідомила Секретаріат ЄОКЗР і НОЗР Румунії. Шкідник був виявлений на півдні країни, в повіті Калараш (регіон Суд-Мунтенія). Кілька імаго були спіймані на феромонні пастки в Національному інституті сільськогосподарських досліджень і розвитку – Fundulea. Ідентичність шкідника була підтверджена в листопаді 2023 року Національною фітосанітарною лабораторією та Референс-лабораторією ЄС з ідентифікації регульованих видів комах і кліщів. Офіційні фітосанітарні заходи застосовуються відповідно до Імплементаційного регламенту Комісії (ЄС) 2023/1134.

Статус шкідника Spodoptera frugiperda в Румунії офіційно оголошено як: тимчасовий, активний, під наглядом.


Довідково. S. frugiperda включена до списку А1 «Карантинні організми, відсутні в Україні» Переліку регульованих шкідливих організмів, який затверджено наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 29.11.2006 року № 716 (зі змінами). Також, цей шкідник входить до списку A2 ЄОЗР (обмежено поширені карантинні організми), Додатку II-A Регламенту ЄС 2019/2072 (список відсутніх в ЄС карантинних організмів рослин), та списків карантинних організмів інших країн.

Цей карантинний шкідник – широкий поліфаг і має великий спектр рослин-господарів з якими може поширюватись і потрапити на територію України. Найбільше шкоди завдають гусениці. Молоді гусениці харчуються найбільш м'якими частинами листя, залишаючи листяну пластинку. Гусениці старшого віку менш вибагливі, і можуть харчуватися різними частинами рослин, можуть навіть перегризати стебло рослини. Можуть бути пошкоджені також плоди і бутони. При високій чисельності шкідника можлива повна дефоліація рослини. У теплицях гусениці можуть сильно пошкоджувати розсаду. Може розповсюджуватись з овочевою і квітковою продукцією, зрізаними гілками та іншими свіжими рослинами

Особливе занепокоєння викликає факт виявлення кукурудзяної листяної совки в Туреччині, оскільки це країна одна з головних експортерів свіжих овочів та фруктів до України.

Детальніше про S. frugiperda можна дізнатись за посиланням.

Детальніше про заходи щодо запобігання інтродукції, встановлення та поширення на території ЄС S. frugiperda можна дізнатись за посиланням.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux