Понад 600 страв: в Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень
опубліковано 19 квітня 2024 року о 09:30

Презентація збірника рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти відбулася у Києві у середній загальноосвітній школі № 281 за участі Першої леді України Олени Зеленської, Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, Міністра освіти та науки Оксена Лісового, посла Швейцарії в Україні та Республіці Молдова Фелікса Бауманна, Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука, голови Національної асоціації громадського харчування та керівника команда реформи шкільного харчування Ореста Степаняка, шеф-кухаря Євгена Клопотенка та керівника офісу впровадження українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров'я» в Україні Галини Майструк.

Збірник складається з понад 600 страв і дає змогу ще більше урізноманітнити харчування учнів у школах України, а також розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.


Чому це важливо?

Перший збірник страв для шкільних їдалень, що був затверджений у 2022 році, став вихідним квитком у реформу шкільного харчування та початком фундаментальних змін. За цей час команда шеф-кухаря Євгена Клопотенка зрозуміла, що 180 страв — це надто мало, щоб забезпечити всі харчові потреби сучасних дітей. Відтак вирішила створити збірник рекомендованих рецептур із більшою кількістю страв. Усі вони розроблені спільно з провідними нутриціологами та технологами України, зокрема експертами Інституту громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва, Київського національного торговельно-економічного університету та Полтавського університету економіки і торгівлі.

«Коли кажуть «рецепт від Клопотенка», уся країна знає, про що йдеться. Вдячна йому за те, що свого часу він, відомий кухар, долучився до реформи шкільного харчування. Євген підсилив реформу й навіть став її міфом. Наприклад, досі існує міф, що всі його рецепти обов’язкові до виконання. Насправді ця чудова, зрозуміла й детальна книжка – це допомога, натхнення для тих, хто готує шкільні обіди, щодня годує дітей. Вона – дуже крута база й підказка, але ніхто нікого не примушує готувати виключно за нею», – зауважила Перша леді України Олена Зеленська.


Що змінилося? 

«Нашою метою було створити максимально повний збірник рецептур, щоб урізноманітнити вибір страв у шкільних їдальнях та показати, що харчуватися корисно - це смачно»- говорить автор збірника, шеф-кухар Євген Клопотенко, - «Я впевнений, що сьогодні кожен зможе обрати для себе страви до душі з понад 600 варіантів».

«Щорічно Держпродспоживслужбою розглядаються сезонні чотиритижневі меню, зокрема, в 2023 році розглянуто близько 40 тисяч. Розраховується енергетична та поживна цінність страв кожного приймання їжі та добовий раціон в цілому, оцінюється чергування страв в меню, їх калорійність, хімічний склад, співвідношення біохімічних складових раціону (білки, жири, вуглевод. Збірник стане доцільним у створенні корисного та смачного меню для школярів», - відзначив Голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук.

Оновлений збірник складається з 14 розділів та 621 рецептури. Тут і традиційні української страви, і популярні страви світової кухні, зокрема, зі шкільного меню європейських країн.

«У збірнику враховані актуальні потреби дітей в частині харчування — запропоновано понад 80 альтернатив страв без лактози та глютену, а у кожній технологічній картці вказані наявні алергени. Тепер навіть якщо у школі лише одна дитина має особливі потреби в харчуванні, то вона, як і інші діти, матиме доступ до здорової їжі», - підкреслив Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Збірник складається не тільки з покрокових рецептів, а й технічних карток, що значно полегшать роботу шкільних кухарів. Вони адаптовані до різних форматів приготування: і на старому обладнані, й на сучасному. Крім того, кожна страва супроводжується прикладами подачі та оформлення.

«Окремий фокус уваги в межах реформи – підготовка кухарів. Нещодавно саме затвердили професійний стандарт “Кухар закладу освіти”», - говорить Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий, - «Крім того, за підтримки партнерів, створили кулінарні хаби для підготовки та підвищення кваліфікації кухарів. Минулого року у дев’яти областях України розпочали роботу 11 таких хабів, ще пʼять — відкрилися вже цього року. І стільки ж запрацюють до кінця весни». 

Розробка та видання збірника стали можливими завдяки підтримці українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я», який впроваджує консорціум організацій — GFA Consulting Group, Університетські клініки Женеви/Hôpitaux Universitaires de Genève (HUG), Благодійний фонд «Здоров’я жінки і планування сім'ї» та агенція One Health за фінансової підтримки Швейцарії.

«Швейцарія підтримує здорове середовище у школах України вже понад 10 років. Сьогоднішня подія – це чудовий приклад того, як усі об'єднуються навколо ідеї пріоритету здоров’я дітей як однієї з найважливіших інвестицій у здоров'я майбутнього покоління українців, які житимуть в Україні і розвиватимуть цю прекрасну країну», – відзначає посол Швейцарії в Україні та Республіці Молдова Фелікс Бауманн.

«Здорове харчування є одним з найнадійніших способів запобігти ризикам розвитку хронічних захворювань, тож результатом інвестицій у здорове шкільне харчування буде зміцнення здоров’я цілого покоління українських дітей. Серед наших спільних ініціатив – підтримка онлайн-платформи «ЗнаЇмо» znaimo.gov.ua, дослідження харчових звичок школярів та проведення епідеміологічного контролю поширеності ожиріння серед дітей, допомога в оснащенні шкільних їдалень, освітні матеріали, підготовка кухарів, а тепер і видання цього чудового збірника рецептур сучасних і здорових страв», - зазначила керівниця офісу впровадження українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров'я» в Україні Галина Майструк.

Друковані примірники збірника за підтримки українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» будуть безкоштовно передані в заклади освіти, провідним фахівцям із впровадження реформи та активним учасникам змін шкільного харчування. Онлайн-версію збірника розміщено у вільному доступі на порталі «ЗнаЇмо» та на сайті Cult Food.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux