Чернігівщина: результати цінових спостережень у сфері ціноутворення на ринку продовольчих товарів
опубліковано 26 квітня 2023 року о 16:40

З метою забезпечення цінової стабільності на ринках продовольства в умовах воєнного стану Головним управлінням Держпродспоживслужби в Чернігівській області проводяться щоденні цінові спостереження за динамікою роздрібних цін на товари, перелік яких визначений постановою Кабінету Міністрів України від 06.03.2022 № 223. Для проведення цінових спостережень визначені найбільш розгалужені торговельні мережі області, в яких придбаває товари переважна більшість споживачів, – це супермаркети «Сільпо», «ЕКО», «АТБ», «Фора», «Союз», які здійснюють реалізацію продукції більш ніж в 70 супермаркетах міста Чернігова та населених пунктів області.

Результати цінових спостережень свідчать, що протягом І-го кварталу 2023 року спостерігалась відносна стабільність середніх роздрібних цін на певний перелік основних продовольчих товарів і станом на 31 березня 2023 року вони склали: на борошно пшеничне (20,5 грн./кг), макаронні вироби (34,8 грн./кг), батон (21,0 грн./0,5 кг), хліб (26,5 грн./0,9 кг), крупу гречану (61,4 грн./кг), крупу вівсяну (34,5 грн./кг), свинину (176,5 грн./кг), яловичину (187,5 грн./кг), птицю (тушку курячу) (100,0 грн./кг), масло вершкове (305,0 грн./кг), молоко пастеризоване (34,3 грн./кг), цукор - пісок (35,5 грн./кг), яйця курячі (62,0 грн./ десяток) та картоплю (8,4 грн./кг).

В порівнянні з початком року середні роздрібні ціни знизились на крупу гречану (на 8,4%) та яйця курячі категорії С1 (на 5,3%).

Зростання середніх роздрібних цін спостерігалось на масло вершкове (на 4,3%), яловичину (на 2,8%), цибулю ріпчасту (на 58,8%), моркву (на 44,2%).

За результатами постійного аналізу даних Реєстру роздрібних цін встановлено, що зазначені торгівельні мережі здійснюють декларування зміни роздрібних цін на товари, перелік яких визначений постановою Кабінету Міністрів України від 22.04.2020 №341. Проведено моніторинг відповідності фактичних цін до задекларованих у торгівельних мережах ТОВ «Сільпо», «ЕКО», «АТБ».

В результаті моніторингових спостережень ознак перевищення фактичної ціни товару більше ніж на 5% стосовно задекларованої не виявлено. Однак, на прилавках вказаних закладів торгівлі виявлено значну кількість найменувань товару, які не внесені до Реєстру роздрібних цін, а товар, який задекларовано відсутній у продажу.

На певну кількість товару, який продається поштучно (хліб, батон, яйця), або у розсип (борошно, цукор, крупи) на цінниках відсутній виробник, що унеможливлює без доступу до товарних накладних перевірити відповідність задекларованої ціни товару до її фактичної.

Враховуючи вищевикладене зазначаємо, що встановити факти порушення під час реалізації соціально значущих товарів можна тільки в межах проведення заходів контролю, які на даний час можуть бути проведені на підставах, визначених статтею 6 Закону України « Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

Що стосується оптово-відпускних цін виробників на вищезазначені товари, то вони державному регулюванню не підлягають.

На малюнку кошик з харчовими продуктами на фоні полиць з товаром з супермаркету
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux