8 лютого 2025 року відбулося засідання колегії Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, на якому підбиті підсумки роботи управління та підпорядкованих установ за 2024 рік, визначено основні виклики та стратегічні напрямки діяльності на 2025 рік.
Захід пройшов під головуванням начальника Головного управління Андрія Якимчука. Участь у засіданні взяли перший заступник начальника Ігор Івасик, в.о. заступника начальника Андрій Салюк, головний бухгалтер Любов Губань, представники Вінницької регіональної державної лабораторії та начальник Вінницької філії ДП АІРТ Галина Салига.
Андрій Якимчук наголосив на важливості посилення державного контролю та оперативного реагування на виклики. Він зазначив, що робота Держпродспоживслужби є ключовою для продовольчої безпеки країни, захисту здоров'я громадян і споживачів. У 2025 році необхідно зосередити увагу на простежуваності продукції, розширенні експортних можливостей, цифровізації державного контролю та забезпеченні дотримання санітарних і ветеринарних вимог.
В.о. заступника начальника Андрій Салюк підкреслив, що забезпечення простежуваності продукції від виробника до споживача є ключовим завданням. Важливим є створення ефективних механізмів моніторингу, що сприятиме довірі міжнародних партнерів та відкриттю нових ринків.
У 2025 році планується розширення використання інформаційних систем для моніторингу безпечності харчових продуктів, ветеринарного та фітосанітарного контролю. Серед запланованих заходів:
В умовах війни та глобальних змін на ринках міжнародна співпраця є критично важливою. Продовжується робота над відкриттям нових експортних можливостей, що передбачає:
Протягом 2025 року заплановано:
Проведено аналіз роботи щодо контролю за питною водою. На обліку знаходиться 301 підприємство питного водопостачання, 896 об’єктів централізованого та 2873 об’єкти децентралізованого водопостачання. У 2024 році обстежено 90% підприємств питного водопостачання, 88% об’єктів централізованого та 62% джерел децентралізованого водопостачання. Порушення виявлено на 81% централізованих та 64% децентралізованих об’єктів.
31,5% проб питної води з централізованої мережі не відповідали санітарним вимогам за мікробіологічними показниками, а 37,6% – за фізико-хімічними.
Керівник управління держнагляду за санітарним законодавством Тетяна Вороновська наголосила на необхідності тісної співпраці з органами місцевої влади для покращення якості води.
За ініціативи Андрія Якимчука створені робочі групи для перевірки навчальних закладів. У 2024 році обстежено 540 шкіл (порушення виявлено у 54%) та 387 дошкільних закладів (порушення у 48%).
Управлінням погоджено 1598 меню для шкіл (67 відхилені) та 1643 меню для дитсадків (73 відхилені). Організація харчування у закладах освіти залишається важливим напрямком діяльності.
За підсумками засідання ухвалено рішення колегії щодо реалізації державної політики у сферах компетенції Держпродспоживслужби. Основні заходи спрямовані на посилення контролю, цифровізацію моніторингу, підтримку експорту та забезпечення продовольчої безпеки.