Переймаючи досвід Швейцарії: фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області взяли участь у семінарі щодо забезпечення якості та безпечності молока
опубліковано 20 вересня 2021 року о 11:07

16 вересня пройшов обласний онлайн-семінар «Забезпечення якості та безпечності молока, що вводиться в обіг: нові вимоги та можливості».

Захід проводився спільно з Головним управлінням Держпродспоживслужби в Черкаській області за підтримки Швейцарії у рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP), що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія).

Семінар організований задля підвищення рівня обізнаності про впровадження нових вимог до якості та безпечності молока та потребу в безперервному моніторингу даних про результати дослідження молока.

Онлайн-захід зібрав 54 учасники, серед яких фахівці Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, співробітники управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини і районних управлінь Держпродспоживслужби в Черкаській області, працівники регіональної та міжрайонних державних лабораторій Держпродспоживслужби, а також представники господарств із виробництва молока, пунктів закупівлі та молокопереробних підприємств.

Завдяки виступу координаторки компонента «Молочний сектор» програми QFTP Ірини Висоцької учасників семінару дізналися про запровадження системи контролю молока на національному рівні, а також про історію розвитку програмного забезпечення «Молочний модуль» в Україні.

Начальник відділу безпечності харчових продуктів управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області Сергій Гончаров доповів учасникам семінару щодо стану впровадження пілотного проєкту «Програма контролю сирого молока» в Черкаському регіоні. Він прокоментував готовність лабораторно-діагностичних закладів до реалізації зазначеного проєкту в області, а також поетапне залучення інших лабораторій Держпродспоживслужби в Черкаській області та надання їм повноважень щодо дослідження сирого молока в рамках Програми.

Юрій Квас, начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в черкаській області, поінформував слухачів семінару про молочні господарства області та підприємства з переробки молочної сировини. Як ветеринарний інспектор та адміністратор на рівні області Юрій Квас продемонстрував роботу «Молочного модуля» . Учасники в режимі он-лайн змогли побачити, як проводиться реєстрація операторів потужності та делегованих осіб, а також робота ветеринарного інспектора з контролю за відбором зразків, отриманням та аналізом результатів лабораторних досліджень молока.

Довідково

«Молочний модуль» – це ІТ-платформа для програми контролю сирого молока. Через генерацію та подальший аналіз й обробку результатів лабораторних досліджень вона допомагає ефективній співпраці операторів ринку з лабораторіями та компетентним органом.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux