Організацію харчування дітей у закладах дошкільної освіти обговорили освітяни Пирятинської громади
опубліковано 11 березня 2021 року о 10:25

10.03.2021 року фахівці відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Пирятинського управління Держпродспоживслужби в Полтавській області взяли участь у проведені семінар-наради з директорами та медсестрами закладів дошкільної освіти відділу освіти Пирятинської міської ради. Найбільшу увагу зосередили на наступних питаннях:

- інформації щодо поширення коронавірусу 2019-nCoV в Україні, області, регіоні;

- дотриманню протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти на період карантину у зв’язку з поширенням COVID – 19 відповідно до Постанови №55 від 22.09.2020;

- аналізу виконання натуральних норм харчування відповідно до Постанови КМУ №1591 від 22.11.2004 р;

- контролю за харчоблоками, дотриманню вимог санітарного законодавства при організації харчування дітей;

З директорами закладів дошкільної освіти відділу освіти Пирятинської міської ради фахівці служби обговорили вимоги нового уніфікованого акту для дошкільних закладів.

Головним завданням у харчуванні дітей від 2 до 7 років є забезпечення нормального росту і розвитку дитячого організму, а також підготовка м’язів, кісток і мозку до різкого зростання розумових і фізичних навантажень і зміни режиму, пов’язаного з початком навчання в школі.

Основні принципи харчування дітей дошкільного віку:

- харчування дітей від 2 до 7 років має повністю забезпечувати дитячий зростаючий організм необхідною енергією для того, щоб у них спостерігалася гарна рухова, розумова і психічна активність;

- харчування дошкільнят має бути раціональним, збалансованим і містити всі необхідні вітаміни і мікроелементи;

- харчування має враховувати індивідуальні особливості кожної дитини (алергію, непереносимість продуктів та ін);

- у харчуванні необхідно обов’язково дотримувати технологію обробки продуктів і приготування їжі, а також стежити за якістю і терміном придатності всіх продуктів.

На виконання Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів», Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю

харчових продуктів ( ХАССП), затверджених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 № 1704/22016 (зі змінами) та з метою запровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах HАССP, з метою ідентифікації небезпечних факторів і заходів контролю, що важливі для безпечності харчових продуктів, запобігання харчових отруєнь дітей та виконання санітарно-гігієнічних правил, на об’єктах харчування закладів освіти ОТГ впроваджується та використовується схема виробничого контролю, заснована на принципах системи HАССP.

Довідково: Система НАССР ( «Hazard Analysis and Critical Control Point» - Аналіз небезпечних чинників та критичні контрольні точки) - це пряма і логічна система контролю, заснована на запобіганні небезпек. Суть її у наступному: на усіх стадіях виробництва конкретного харчового продукту, починаючи від приймання сировини і закінчуючи реалізацією готової продукції, для кожної технологічної операції, необхідно виявити небезпечні чинники, які можуть загрожувати безпеці продукції і забезпечити управління процесами так, щоб виключити вплив цих факторів

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux