Харчування у закладах шкільної і дошкільної освіти має бути безпечним – лейтмотив семінар-наради в Ужгороді
опубліковано 11 березня 2021 року о 11:50

Нещодавно в актовій залі Ужгородської спеціалізованої школи №5 з поглибленим вивченням іноземних мов проходила семінар-нарада з керівниками закладів освіти та операторами ринку, які надають послуги з організації харчування дітей у закладах освіти.

Модераторами заходу були начальник відділу закладів освіти управління освіти Ужгородської міської ради Жанна Дудинець, начальник Ужгородського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області Ліліана Ігнацевич та начальник відділу за дотриманням санітарного законодавства УМУ Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області Людмила Коломоєць.

Під час наради обговорювалися окремі питання розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, що базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках. Присутнім роз’яснили вимоги щодо обігу харчових продуктів, згідно з Методичними настановами.

Водночас йшлося і про зміни, які відбулися в організації харчування здобувачів загальної середньої освіти, відповідно до Санітарного регламенту, сучасні гігієнічні вимоги до шкільного харчування, що базуються на принципах здорового харчування, рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я та які мають відповідати принципам аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках системи HACCP.

У цьому контексті обговорюлвались різні моделі організації харчування, зокрема «кейтеринг», «шведський стіл», страви на вибір, та умови, за яких вони можуть бути застосовані.

Принагідно представники Головного управління Держпродспоживслужби області надали певні рекомендації щодо дотримання законодавства в сфері безпечності харчових продуктів, насамперед вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», нагадали про суттєві зміни у створенні безпечного освітнього середовища, режиму навчання учнів, фізичного виховання, медичного обслуговування учнів, що відбулися з набранням чинності нового Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти.

На завершення присутні домовилися про подальшу співпрацю, а фахівці Головного управління Держпродспоживслужби відповіли на низку запитань стосовно організації шкільного харчування.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux