Організація харчування дітей в закладах освіти на особливому контролі Держпродспоживслужби Кіровоградщини
опубліковано 23 лютого 2021 року о 11:12

Протягом січня 2021 року фахівці санітарно-епідеміологічного напрямку Держпродспоживслужби Кіровоградщини здійснили 24 обстеження закладів освіти (ДНЗ – 7, ЗНЗ - 17), із них при 7 обстеженнях (ДНЗ – 1, ЗНЗ - 6) виявлені порушення у сфері санітарного законодавства щодо організації харчування для дітей, учнів.

Серед основних порушень – відсутнє нове примірне двотижневе меню на зимово-весняний період; недотримується примірне двотижневе меню; не проводиться бракераж буфетної продукції власного виробництва; порушуються вимоги Санітарного регламенту щодо набору харчових продуктів, дозволених до вживання; відсутня у використанні йодована сіль; виявлено молоковмісну сметану та плавлений сир; не обраховується виконання норм харчування для дітей; не виділено окремі мийні ванни для миття кухонного посуду (Знам’янський район); в шкільних буфетах реалізовувалась заборонена Санітарним регламентом продукція – цукерки, печиво, вафлі, що містили барвники, підсолоджувачі (Долинський район).

Також протягом січня 2021 року фахівці Держпродспоживслужби здійснили 6 заходів державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог санітарного законодавства в закладах освіти (ДНЗ - 4, ЗНЗ – 2), із них при 4 перевірках (ДНЗ - 3, ЗНЗ – 1) виявлено порушення. Так, питна вода за санітарно-хімічними показниками не відповідала вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10, не дотримується погоджене з Держпродспоживслужбою примірне меню (Новомиргородський район), не забезпечено об’єм розподілу їжі в залежності від стану здоров’я дітей (м. Знам’янка).

З початку поточного року фахівці Держпродспоживслужби розглянули 194 примірних двотижневих меню для закладів освіти, з них погоджено 121 (62,4 %). Причинами відмов у погодженні меню стали: неврахування вимог Санітарного регламенту щодо кратності приготування смаженої їжі, кратності включення фруктів/ягід в меню протягом тижня та норми ваги (об’єму) зазначених продуктів на одного учня; відсутність молочних продуктів при одноразовому харчуванні; наявність заборонених продуктів (ковбасні вироби, кавовий напій, печінка, макарони); наявність цукру в гарячих напоях власного приготування.

За результатами проведених обстежень керівники закладів освіти отримали пропозиції щодо усунення порушень та роз’яснення щодо правильного складання меню з урахуванням вимог Санітарного регламенту.

Впровадження сучасних підходів до організації харчування в шкільних їдальнях продовжується. Його метою є покращення стану здоровя дітей та формування культури здорового харчування, корисних харчових звичок.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux