Органічне виробництво на Полтавщині – тема робочої онлайн - наради у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Полтавській області
опубліковано 23 вересня 2021 року о 16:51

23.09.2021 року у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Полтавській області відбулася онлайн – нарада за участі фахівців Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини і представників Проєкту «Німецько-українська співпраця у галузі органічного землеробства».

Розвиток органічного виробництва є досить актуальним на сьогодні через низку явних екологічних, економічних та соціальних переваг, що притаманні цій сфері діяльності. Тому, основуючись на світових тенденціях екологізації виробництва, в Україні і, зокрема, на Полтавщині саме органічному сектору сьогодні приділяється максимальна увага як з боку держави, громадськості, так і в освітянському середовищі.

Керівниця Проєкту «Німецько-українська співпраця в галузі органічного сільського господарства» Елізабет Рюєгг наголосила, що органічна продукція, яка виробляється в Україні, є смачною і може бути ще смачнішою, тому її слід популяризувати та експортувати на всесвітній міжнародний органічний ринок, який постійно розширюється.

На Полтавщині для цього є всі передумови, тим паче область входить до пілотного Проєкту «Німецько – українська співпраця в галузі органічного сільського господарства». Якщо Проєкт буде успішним, він у майбутньому може грати важливу спрямовуючу роль у впровадженні Закону України про органічне виробництво.

Учасники селекторної наради спланували у жовтні 2021 року ще раз зустрітися, аби вже більш детально, на конкретних прикладах, розглянути законодавче регулювання органічного виробництва в Україні та його впровадження в області, державну та регіональну підтримку органічного виробництва і фермерства, технології та сертифікацію органічного виробництва.

Довідково: На Полтавщині органічне виробництво – це близько 33 тисяч гектарів, або 2,5 відсотка земель, які використовуються на принципах органічного землеробства. Всього в області щорічно отримують сертифікати органічних виробників 29 суб’єктів господарювання. Найбільш популярним напрямом для органічного виробництва є рослинництво, його сертифіковано у 23 господарствах. Переробкою органічної продукції займаються 4 підприємства, виробництвом добрив та засобів захисту рослин – 2 підприємці.

Експортують органічну продукцію в країни Європейського Союзу 10 підприємств області.

Для підтримки органічного виробництва, сприяння (стимулювання) переходу підприємств на шлях ведення такого виробництва в області діє Програма розвитку та підтримки аграрного комплексу Полтавщини за пріоритетними напрямами на період до 2027 року.

За дослідженнями науковців, органічні продукти на 50% більше містять поживних речовин порівняно з продукцією, вирощеною із застосуванням сучасних технологій виробництва. Слід відзначити, що такі продукти особливо корисні для дітей, людей похилого віку, які найбільш вразливі до дії залишків пестицидів, важких металів, антибіотиків у продуктах харчування.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux