Оперативне повідомлення щодо фітосанітарного стану сільськогосподарських рослин в господарствах Житомирської області станом на 2 листопада 2023 року
опубліковано 02 листопада 2023 року о 17:16

Озимі зернові – сходи – 3 листок                  Кукурудза – повна стиглість-збирання                   

Озимий ріпак – утворення розетки               Б/трави – повільне відростання                                                           

Озимий ячмінь – сходи                                   Сад – опадання листя

Протягом звітного періоду спостерігалась хмарна з проясненням, тепла погода, в окремі дні з  опадами у вигляді рясного дощу.  Агрометеорологічні умови були задовільні для початкових фаз розвитку озимих культур: дощі збільшили волого запаси у ґрунті, що сприяло проростанню насіння та розвитку сходів. В ранкові години доби спостерігався  туман, роса, вітер Південно-Східного напрямку 5-9м/с. Показники температури повітря коливались на  позначці стовпчика термометра  вдень  t+13…+20°С, вночі  t+7…+14°С.

За визначенням запасів вологи в орному шарі(0-20см.) ґрунтового покриву було встановлено, що запаси продуктивної вологи під більшістю сільськогосподарських культур були задовільними, клімат ґрунту помірно-вологий (20-40мм.). Середня температура ґрунту на глибині 10см. складала t+8…+11°С.  

На переважній більшості площі посівів озимих зернових культур знаходяться у початкових фазах розвитку: продовжувався посів-проходить проростання насіння – утворення сходів – 3листок, подекуди триває малоактивне живлення  личинок  шведської мухи 2%площ за чисельності 0,8-2,0екз./м², які пошкодили 1% рослин в слабкому ступені, гессенської мухи 1% площ за чисельності 0,6-1,2екз/м², які пошкодили 0,5% рослин в слабкому ступені,  злакової попелиці 3% площ за чисельності 1-3 екз/рослину, які пошкодили 1% рослин в слабкому ступені,  подекуди спостерігаються прояви септоріозу 2% площ, 1% уражених рослин за розвитку хвороби 0,1%.

На посівах  озимого ріпаку триває формування розетки,наявні 5-7листків,  спостерігається слабка шкідливість хрестоцвітих блішок переважно в крайових смугах полів, 2% площ за чисельності 0,5екз/м²,  які пошкодили до 5% рослин у слабкому ступені. Спостерігається завершення живлення гусениць ріпакового пильщика на 5%площ за чисельності 0,1-0,2 екз/м², які пошкодили 6% рослин у слабкому ступені, подекуди гусеницями озимої совки, ріпакового, капустяного

біланів,  4% площ  за чисельності 0,2 екз/м², пошкодили 5% рослин у слабкому ступені, капустяною попелицею 5% площ  за чисельності 0,5-2екз/рослину, які пошкодили 5% рослин у слабкому ступені та інших.  Крім того, спостерігаються прояви альтернаріозу 4%площ, 2% рослин за розвитку хвороби 0,1%, пероноспорозу 3%площ, 2% рослин за розвитку хвороби 0,1%.

Проведено обстеження багаторічних трав, люцерновим довгоносиком заселено 20% площ за чисельності 4-5 екз/м². Личинками аніонів заселено 17% площ, за чисельності 2-3 шт/м².

При обстеженні коренеплодів у сховищах, картопля уражена сухою гниллю на 100кг 2% уражених бульб.

Продовжується активне заселення мишоподібними гризунами  посівів озимих зернових культур, які здебільшого  сконцентровані по краю поля, де нараховується від 1 до 2 жилих колоній/га, в яких від 2 до 4 жилих нір. на багаторічних травах нараховується до 5 жилих колоній/га, в яких від 4 до 6 жилих нір. На посівах озимого ріпаку нараховується від 1 до 2 колонії/га, в яких від 2-3 жилих нори. На  неорних землях виявлено 4-6 жилих колоній/га, в яких по 3-6 жилих нори.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux