Оперативна інформація щодо спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь за 9 місяців 2023 року та вжиті заходи
опубліковано 09 жовтня 2023 року о 15:45

Відповідно до оперативних повідомлень за 9 місяців 2023 року працівники територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 49 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 504 особи, з них 283 дитини (56 %). За аналогічний період 2022 року працівники Держпродспоживслужби також взяли участь у розслідуванні 49 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 470 осіб, з них 194 дитини (41%).

За звітний період інформації щодо погіршення епідситуації внаслідок руйнування Каховської ГЕС від територіальних органів Держпродспоживслужби не надходило.

Спалахи зареєстровано на території 13 областей та у м. Києві, зокрема: у м. Києві – 11, у Львівській області - 10, Київській – 6, Одеській та Івано-Франківській по 4, Вінницькій, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській та Тернопільській областях – по 2, Миколаївській, Рівненській, Чернівецькій та Чернігівській областях по 1 спалаху.

Серед розслідуваних спалахів розподіл за місцем виникнення наступний: 25 спалахів пов’язані із закладами громадського харчування та торгівлі, 13 - із закладами освіти, 1 – із закладами культури, 2 спалахи виникли у пункті розміщення внутрішньо переміщених осіб, 8 - у побуті.

За оперативними даними у поточному році 19 спалахів викликано сальмонелами, 13 – вірусами (рота-, астро-, норовірусами), 11 - іншими бактеріальними збудниками, при 5 спалахах – збудника не встановлено, при 1 – дослідження тривають.

Передача збудників інфекції в 2023 році відбувалася: харчовим шляхом - 30 спалахів, контактно - побутовим - 12, забруднена вода стала фактором передачі при 1 спалаху, при 3 - шлях та фактор передачі збудника не встановлено, триває санітарно-епідеміологічне розслідування 3 спалахів.

Спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби з початку поточного року взяли участь у розслідуванні 43 випадків ботулізму з 49 постраждалими, серед яких 1 летальний випадок був пов’язаний із вживанням риба в'яленої (бичків) домашнього приготування (Миколаївська область).

За 9 місяців 2022 року було взято участь у розслідуванні 55 випадків ботулізму з 61 постраждалим, 2 хворих померло.

За оперативними результатами розслідування випадків ботулізму у 2023 році встановлено, що 19 випадків з 23 постраждалими пов’язані з вживанням консервації домашнього приготування (м’ясні консерви – 14 випадків з 18 постраждалими, рибні - 1 випадок з 1 постраждалим, овочеві - 2 випадки з 2 постраждалими та гриби – 2 випадки з 2 постраждалими), 1 випадок з одним постраждалим пов’язаний з м’ясною продукцією домашнього приготування, 20 випадків з 22 постраждалими пов’язані з вживанням рибної продукції (у тому числі 15 випадків з 17 постраждалими – риба домашнього приготування, 5 - невідомого походження та 1 – придбана у місці стихійної торгівлі). Троє хворих пов’язують своє захворювання з рибною продукцією, яку було придбано у магазинах, разом з тим при санітарно-епідеміологічному розслідування встановлено, що в 1 випадку в магазині реалізовувалася продукція з підробленими документами (декларацією виробника) – тобто невідомого походження. За результатами розслідування матеріали направлено до правоохоронних органів.

З метою встановлення причин та умов виникнення спалахів та харчових отруєнь працівники територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у проведенні санітарно-епідеміологічних розслідувань та вжили відповідні заходи реагування.

Так, відповідно до розпоряджень територіальних органів Держпродспоживслужби, рішень місцевих органів виконавчої влади та керівників об’єктів у 26 випадках тимчасово призупинялось виробництво харчових продуктів, функціонування потужностей, діяльність закладів, вилучено з реалізації 334,824 кг небезпечної продукції; складено 32 протоколи про адміністративні правопорушення, накладено штрафів на суму 757788 грн., відсторонено від роботи 42 працівників. У одному випадку. випадку за результатами перевірки оператором ринку прийнято рішення про припинення використання потужностей, територіальним органом Держпродспоживслужби було внесено відповідні зміни до державного реєстру потужностей операторів ринку. Керівникам об’єктів надано 52 приписи та розпорядження щодо усунення виявлених порушень, встановлено контроль за їх виконанням. У зв’язку із виникненням спалахів направлено 188 листів до різних зацікавлених структур, у тому числі 100 - до місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, 34 - керівникам об’єктів, 54 - до територіальних підрозділів Національної поліції України та прокуратури, якими порушено 7 кримінальних проваджень. За ініціативи територіальних органів Держпродспоживслужби у зв’язку із виникненням спалахів було ініційовано проведення 7 засідань регіональних комісій з питань техногенно - екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з прийняттям відповідних рішень.

Забезпечено проведення роз’яснювальної та просвітницької роботи щодо профілактики гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь з висвітленням на офіційних веб-порталах Держпродспоживслужби та її територіальних органів інформації щодо вжитих заходів реагування і статей, пам’яток щодо попередження ускладнень санітарно-епідемічної ситуації.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux