Чернігівщина: про роботу Управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби в 2023 році
опубліковано 22 січня 2024 року о 14:27

Протягом 2023 року Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області здійснювало свою виробничу діяльність з охорони території від занесення регульованих шкідливих організмів, виявлення, локалізації і ліквідації їх, запобігання проникненню регульованих шкідливих організмів в зони де вони відсутні, здійснення державного контролю за дотриманням карантинного режиму, проведенням заходів з карантину рослин при вирощуванні, заготівлі, вивезенні, ввезенні, транспортуванні, зберіганні, переробці та використанні об’єктів регулювання, реєстрації осіб, які здійснювали господарську діяльність, пов’язану з виробництвом та обігом об’єктів регулювання, організації обстежень сільськогосподарських та інших угідь, посівів, розробки прогнозів, виявлення і своєчасного інформування про наявність і розвиток шкідників та хвороб рослин, а також бур'янів, запобігання масовому розмноженню та поширенню шкідливих організмів, контролю за діяльністю суб'єктів господарювання усіх форм власності у сфері насінництва та розсадництва, які займаються виробництвом, заготівлею, обробкою, розмноженням, зберіганням, реалізацією і використанням насіння та садивного матеріалу рослин, а також за умовами вирощування садивного матеріалу, заготівлею, обробкою, розмноженням, зберіганням, реалізацією та використанням насіння і садивного матеріалу, дотриманням технології виробництва на етапах вирощування, збирання і післязбиральної обробки насіння і садивного матеріалу та іншого.

При вивезенні з області оглянуто 314 тис. тонн об'єктів регулювання, що на 24% менше показника минулорічного періоду. Крім того, проведено фітосанітарні процедури до лісоматеріалів загальним об’ємом 243,6 тис.м3, що на 78% більше показника 2022 року, а також дерев’яного пакувального матеріалу в кількості 180,5 тис. шт. що на 23% більше минулорічних показників.

Оформлено та видано 14171 шт. фітосанітарних сертифікатів (+16%), 10 шт. фітосанітарних сертифікатів на реекспорт (+25%) та 940 шт. карантинних сертифікатів. Продовжує відслідковуватися тенденція зменшення кількості виданих карантинних сертифікатів. У 2023 році ця цифра склала 26%.

Проводилися фітосанітарні процедури при здійсненні експорту лісопродукції, картоплі, насіння олійних та технічних культур на промислову переробку, пшениці, кукурудзи, круп, борошна та борошномельної продукції, солоду, соняшникової олії і іншого до понад 30 країн світу (Китаю, Туреччини, Китаю, Молдови, Польщі, Румунії, Німеччини, Естонії, Литви, Латвії, Італії, Боснії та Герцеговини, Угорщини, Бельгії, Франції, Чехії, Хорватія, Бельгії, Нідерландів, Малайзії, Іраку та інші).

Кожна із країн, до яких здійснюється експорт, має свої вимоги до фітосанітарного стану об’єктів регулювання, тому необхідною умовою при проведенні фітосанітарних процедур є дуже ретельний контроль.

Заходи державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, затверджені наказом Держпродспоживслужби від 30.11.2022 № 502 «Про затвердження Річного плану заходів державного нагляду (контролю) на 2023 рік», не проводились відповідно до Постанови КМУ від 13.03.2022 № 303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» на період дії воєнного стану, введеного указом Президента України від 24.02.2022 року № 64 «Про введення воєнного стану в Україні».

Відповідно до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 20.02.2023 № 211 «Про затвердження Переліку підстав для здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) у сферах карантину та захисту рослин, насінництва та розсадництва, за додержанням заходів біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання генетично модифікованих організмів у відкритих системах на підприємствах, в установах та організаціях агропромислового комплексу незалежно від їх підпорядкування і форми власності на період воєнного стану» проведено позапланову перевірку підприємства щодо дотримання суб’єктом господарювання вимог чинного законодавства у сфері захисту рослин. Результатом заходу є припис про усунення, виявлених порушень за результатами здійсненого заходу державного нагляду (контролю) додержання законодавства у сфері захисту рослин.

Відповідно до плану здійснення фітосанітарного моніторингу проведено обстеження земельних угідь та лісонасаджень площею понад 24 тис.га  на виявлення 22 регульованих шкідливих організмів. При цьому виявлено нове вогнище амброзії полинолистої площею 37,1 га (Прилуцький район) та 2 вогнища західного кукурудзяного жука площею 265,3 га (Ніжинський район). Обстеження проводились як візуально, так і за допомогою феромонних пасток, яких виставлено135 шт. на 11 карантинних організмів.

Крім того, проводилася ревізія карантинних вогнищ. Було обстежено 10,99 га на виявлення американського білого метелика, 30,31 га на виявлення золотистої картопляної нематоди, 49,8089 га на виявлення бурої гнилі картоплі, 767,138 га на виявлення амброзії полинолистої. При цьому зафіксована відсутність у старих вогнищах золотистої картопляної нематоди на площі 15,31 га, бурої гнилі картоплі на площі 49,8089 га та амброзії полинолистої на площі 216 га. У карантинних вогнищах були проведені агротехнічні, механічні та хімічні заходи боротьби.

На сьогодні фітосанітарний стан області такий:

  • золотиста картопляна нематода – 637,5111 га (без змін)
  • амброзія полинолиста – 2263,96 га (збільшення на 37,1 га)
  • бура гниль картоплі – 57,1089 га (без змін)
  • американський білий метелик – 90,27 га (без змін)
  • повитиця польова – 111,0 га (зменшення на 0,5 га)
  • пасмо льону – 110 га (без змін)
  • західний кукурудзяний жук – 265,3 га (нововиявлене)

Загальна площа зараження складає 3535,15 га.

За минулий рік проведена значна робота щодо виконання Протоколу фітосанітарних та інспекційних вимог експорту з України до Китайської Народної Республіки ячменю, сої та кукурудзи було обстежено 1,9 тис. га      площ посівів ячменю (+111%), 7,1 тис.га посівів сої (+22%) та 160,6 тис.га посівів кукурудзи (+144%). Також було проведено обстеження місць зберігання, з яких планується експорт об’єктів регулювання до КНР: це 27 підприємств, об’єм складів – 1175,9 тис. м3.

Крім того, на виконання вимог Республіки Туреччина, Молдови та Великої Британії проведена не менш потужна робота по встановленню статусу місць виробництва вільних від регульованих шкідливих організмів.

Кількість ділянок виробництва, вільних від регульованих шкідливих організмів:

Культура

Кількість ділянок (шт)

Площа ділянок (га)

Площа в 2022 році

Лісонасадження

82

170,4

147,8

Картопля

8

456,8933

552,1

Ячмінь

16

1879,302

927,8501

Цукрова кукурудза

1

12,5011

 

Всього

107

2519,0964

1627,7501

Процедура встановлення зон, ділянок та місць виробництва вільних від регульованих шкідливих організмів визначена Міжнародним стандартом з фітосанітарних заходів № 4 “Вимоги щодо встановлення вільних зон”, Міжнародним стандартом з фітосанітарних заходів № 10 “Вимоги до встановлення вільних місць та ділянок виробництва” та національним законодавством, а саме статтею 31 Закону України “Про карантин рослин”.

Порядок офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки затверджений  наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 04.03.2021 року № 451.

За звітний період, відповідно до заяв суб’єктів господарювання та розділу III, пункт 2, підпункт 6 наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 04.03.2021 № 451 "Про затвердження Порядку офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки"  з 84 ділянок загальною площею 1644,8503 га (лісонасадження, ячмінь, картопля,) було скасовано статус місць виробництва вільних від шкідливих організмів.

Відповідно до наказу Міністерства аграрної політики України № 690 від 21.11.2006 року „Про затвердження Порядку реєстрації осіб, які здійснюють господарську діяльність пов’язану з виробництвом та обігом об’єктів регулювання” зареєстровано 58 осіб та регулярно вносились зміни відповідно до поданих заяв.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux