Одещина: результати роботи в сфері ціноутворення у 2023 році
опубліковано 16 січня 2024 року о 14:53

Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області продовжує спрямовувати свою роботу на забезпечення контролю і запобігання порушенням у сфері ціноутворення. Протягом 2023 року здійснено 11 заходів державного контролю за дотриманням вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін на ринку продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значущість.

За результатами проведення заходів державного контролю суб’єктам господарювання за порушення порядку формування, встановлення та застосування регульованих цін надано 10 рішень, якими зобов’язано сплатити суму адміністративно-господарських санкцій у розмірі 125,5 тис. грн. На керівників суб’єктів господарювання складено 6 протоколів про адміністративні правопорушення, згідно з якими на посадових осіб накладено адміністративні штрафи на суму 15,3 тис. грн.

Суб’єктами господарювання сплачено до державного бюджету 1707,8 тис. грн адміністративно-господарських санкцій. Керівниками суб’єктів господарювання на виконання постанов про адміністративні правопорушення добровільно сплачено 15,3 тис. грн. Споживачам житлово-комунальних послуг Одеської області фактично повернуто 1024,8 тис. грн.

Разом з тим Головним управлінням на постійній основі здійснювався контроль за встановленням суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі цін на окремі товари, що зазначені в Постанові Кабінету Міністрів України від 06.03.2022 №223: борошно пшеничне, макаронні вироби, батон, хліб, крупу гречану, крупу вівсяну, свинину, яловичину, птицю (тушки курячі), молоко, масло вершкове, сметану, яйця курячі, олію соняшникову, цукор кристалічний, капусту білокачанну, цибулю ріпчасту, буряк, моркву, картоплю, етанол (розчин 96%), нестероїдні протизапальні лікарські засоби вітчизняні, антибактеріальні лікарські засоби вітчизняні, бензин (марки А-92, А-95), дизельне пальне, газ скраплений для автомобілів. Так, протягом року проведено 52 спостереження 11336 цін на зазначені товари.

Щомісячно спеціалістами Головного управління проводились моніторинги застосування державних регульованих цін на лікарські засоби, які беруть участь в Урядовій програмі «Доступні ліки». Зокрема, аналізувалися розміри граничних оптово-відпускних, закупівельних та фактичних роздрібних цін, а також розміри застосованих оптово-відпускних та торговельних (роздрібних) надбавок на лікарські засоби, які увійшли до програми реімбурсації. Моніторингом охоплено 4926 лікарських засобів та досліджено правильність застосування 179693 цін на такі лікарські засоби виробниками, постачальниками та аптечними закладами.

Розглянуто 37 звернень громадян щодо цін на продукти харчування, лікарські засоби, тарифів на послуги з опалення та централізованого водопостачання та водовідведення. На всі звернення надано відповідні роз’яснення.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux