Одещина: діяльність в галузі ветеринарної медицини та безпечності харчових продуктів у березні 2023 року
опубліковано 24 квітня 2023 року о 16:16

В межах повноважень здійснено контроль за радіаційною обстановкою на відповідних адміністративно-територіальних одиницях щодо обігу харчових продуктів та кормів. Проведено 232 радіологічних дослідження харчових продуктів та 714 досліджень кормів. З метою виконання Планів державних моніторингів проведено відбір 60 зразків харчових продуктів та кормів, зокрема відібрано 27 зразків – для проведення моніторингу кормів, 14 зразків – моніторингу рибних продуктів, 19 зразків – моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів у живих тваринах і необроблених харчових продуктах тваринного походження.

Здійснено 23 позапланові заходи державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів за зверненнями суб’єктів господарювання, 12 – за зверненнями фізичних осіб, 2 – з метою перевірки виконання суб’єктом господарювання приписів щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу органом державного нагляду (контролю).

З метою продовження реєстрації в Генеральній митній адміністрації КНР українських виробників рослинних кормів здійснено захід державного контролю у сфері ветеринарної медицини.

Проведено два семінари-наради з спеціалістами Одеської обласної державної лікарні ветеринарної медицини щодо вимог законодавства та практичних аспектів видачи ветеринарних документів та міжнародних сертифікатів, а також з офіційними ветеринарними лікарями, які здійснюють державний контроль свіжого м'яса на бійнях та потужностях з розбирання та обвалювання м’яса на тему: «Організація та здійснення державного контролю свіжого м'яса».

Надано адміністративні послуги:

  • зареєстровано в державному Реєстрі потужностей операторів ринку – 64 потужності;
  • видано експлуатаційний дозвіл оператору ринку, що провадить діяльність, пов’язану з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження (кулінарні вироби тваринного походження, висушені методом вакуум-сублімаційної сушки з додаванням або без додавання інших інгредієнтів);
  • видано 3 895 ветеринарних документів;
  • зареєстровано 12 ветеринарно-санітарних паспортів пасік з внесенням відповідних даних до Реєстру паспортів пасік.

Експортний потенціал області:

  • видано 43 ветеринарні сертифікати на харчові продукти тваринного походження (загальна кількість вантажу 515,9 т) та 1 сертифікат здоров’я на харчові продукти рослинного походження (15,8 т) для подальшого експорту.

Протиепізоотична робота

За звітній місяць в області не виявлено транскордонних (торгових) інфекцій, зокрема африканської чуми свиней, грипу птиці, заразного вузликового дерматиту, ящуру, блутангу, а також особливо небезпечних антропозоонозних захворювань таких як сибірка, туберкульоз, лейкоз та бруцельоз.

Станом на 31 березня 2023 року зареєстровано 24 неблагополучних пункти з інфекційних хвороб тварин, зокрема зі сказу тварин – 20, з лептоспірозу – 2, з нозематозу – 2. Головним управлінням вжито заходів з оздоровлення 14 неблагополучних пунктів з інфекційних хвороб тварин: зі сказу тварин – 11, з лептоспірозу – 3. Заходи тривають.

Заплановані на березень протиепізоотичні заходи виконані. Відібрано зразків для лабораторно-діагностичних досліджень – 11 925, Проведено  щеплень (обробок тварин та птиці) – 69 793.

на малюнку - чоловік і теля в хліву
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux