Одещина: діяльність Держпродспоживслужби області в сфері державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства, забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення у червні 2023 року
опубліковано 24 липня 2023 року о 15:39

У складі комісій перевірено 68 об’єктів централізованого водопостачання, порушення вимог санітарного законодавства встановлено на 40 об’єктах. Надано пропозиції органам влади, суб’єктам господарювання, діяльність яких пов’язана з організацією постачання води питної населенню, щодо усунення порушень. Встановлено контроль за їх виконанням. Забезпечено моніторинг за дотриманням санітарного законодавства в місцях перебування тимчасово переміщених осіб, проведено 28 моніторингових обстежень, порушень не виявлено.

Розглянуто та підготовлено 263 документа, зокрема дозвільного характеру – 9, звернень громадян – 15, до Держпродспоживслужби – 44, до органів влади – 137, до ДУ «Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» – 26, до правоохоронних органів – 20, до Департаменту з питань цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Одеської облдержадміністрації – 2, листів підприємствам і організаціям – 10.

Проведено 42 санітарно-епідеміологічних обстеження за заявами суб’єктів господарювання з питань дотримання вимог санітарного законодавства.

Взято участь у 18 комісійних обстеженнях стану готовності приміщень найпростіших укриттів для населення на території  Одеської області.

Проведено 73 заходи медико-санітарного контролю (огляду) у міжнародних пунктах пропуску через державний кордон України для морського сполучення. Розглянуто 176 пакетів документації щодо винесення рішень про виконання процедур на борту суден та прийнято 76 рішень з відповідним контролем. За результатами здійснених заходів з адміністраціями суден та з членами екіпажів проведено 73 бесіди з питань дотримання вимог санітарного законодавства та надано 73 рекомендації.

З метою профілактики гострих кишкових захворювань, харчових отруєнь серед населення адміністративних територій Одеської області продовжується проведення санітарно-освітньої роботи. За звітний період розповсюджено 1 108 пам’яток, проведено 1 165 бесіди.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» у червні 2023 року здійснено 1 265 моніторингових відвідувань закладів, що надають послуги з розміщення, магазинів продовольчої та непродовольчої торгівлі, салонів краси, закладів громадського харчування, місць тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб та проведено 1 265 бесід.

На адресу органів влади направлено 30 пропозицій щодо організації заходів з питань попередження та зменшення вживання тютюнових виробів, розповсюджено 897 пам’яток, проведено 369 тематичних лекцій.

Завершено санітарно-епідеміологічне розслідування випадку захворювання на ботулізм у Подільському районі Одеської області, що був пов’язаний з вживанням м'ясної консерви – свинина тушкована домашнього виготовлення (дата виготовлення невідома). 22.05.2023 хворого було госпіталізовано до КНП «Міська клінічна інфекційна лікарня Одеської міської ради». Перебіг хвороби середньої важкості. 01.06.2023 хворого, за його вимогою, виписано з лікарні під спостереження сімейного лікаря. 25.05.2023 Головним управлінням під час санітарно-епідеміологічного розслідування встановлено, що залишків харчових продуктів, з вживанням яких, ймовірно, пов’язано виникнення захворювання, не залишилось, що унеможливило проведення лабораторних досліджень. За результатами санепідрозслідування направлено інформації про випадок захворювання на ботулізм на адресу органів влади, старості с. Бакша; інформацію з питань профілактики ботулізму розміщено на сайті Савранської селищної ради; проведено санітарно-освітню роботу з родиною хворого з питань профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, зокрема, ботулізму.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Одеській області 29.06.2023 розпочато санітарно-епідеміологічне розслідування випадку захворювання на ботулізм з одною потерпілою в Одеському районі Одеської області, ймовірно пов’язаного з вживанням копченої риби промислового виробництва  (пригостили рідні, виробник та дата виготовлення невідомі). Потерпіла 27.06.2023 госпіталізована в стані середньої важкості до КНП «Міська клінічна інфекційна лікарня Одеської міської ради» з попереднім діагнозом «харчове отруєння, ботулізм». Санітарно-епідеміологічне розслідування триває, про його результати буде повідомлено додатково.

Взято участь у моніторингових комісійних обстеженнях 192 таборів відпочинку з денним перебуванням дітей, які працюватимуть на базі закладів освіти, та таборів організованого дозвілля (мовні, спортивні, творчі), які влаштовують органи місцевого самоврядування. Порушення усунуті на стадії підготовки закладів. Натепер оздоровча кампанія в стадії завершення (закінчили роботу 98 % закладів).

З 26 червня по 13 липня в м. Чорноморськ Одеської області продовжують працювати два заклади з денним перебуванням 336 дітей, які розміщені на базі центру позашкільної освіти та дитячо-юнацької школи. Харчування дітей триразове, організовано на харчоблоках закладів. Перспективне меню узгоджено.

За результатами проведених обстежень керівникам закладів та керівникам органів місцевого самоврядування надано відповідні пропозиції щодо створення в таборах безпечних умов перебування дітей, забезпечення належного медобслуговування, дотримання протиепідемічних заходів, організації питного режиму, дотримання технології приготування страв, створення умов для дотримання дітьми та працівниками правил особистої гігієни, запобігання спалахів гострих  інфекційних хвороб, харчових отруєнь. По кожному закладу узгоджені перспективні меню.

У зв’язку з надзвичайною ситуацією, що сталася на греблі Каховської ГЕС р. Дніпро в Херсонській області, з метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, оперативного реагування на ризики виникнення епідускладнень Головним управлінням проведено наступну роботу:

  • направлено пропозиції керівникам усіх територіальних громад області щодо оперативного реагування на ризики виникнення епідускладнень, забезпечення виконання повноважень у галузі водопостачання (експлуатація об’єктів централізованого і нецентралізованого водопостачання, контроль за якістю питної води), дотримання мінімальних вимог щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення в місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб, в укриттях, центрах гуманітарної допомоги, в закладах освіти та пришкільних таборах;
  • на адреси керівників водопровідного господарства направлено пропозиції щодо забезпечення посиленого режиму експлуатації водопровідних споруд та мереж у відповідності до технологічних регламентів з видобутку, доочищення, знезараження та транспортування до споживачів питної води гарантованої якості, проведення виробничого лабораторного контролю якості та безпечності питної води у місцях водозаборів, забезпечення нормативним запасом реагентів, знезаражуючих засобів і реактивів для очищення та знезараження питної води;
  • взято участь у 26 комісійних обстеженнях агропродовольчих ринків.

У зв’язку з надзвичайною ситуацією, що сталася на греблі Каховської ГЕС р. Дніпро в Херсонській області, з метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, оперативного реагування на ризики виникнення епідускладнень, Головним управлінням проведено наступну роботу:

  • Направлено пропозиції керівникам усіх територіальних громад Одеської області щодо оперативного реагування на ризики виникнення епідускладнень, забезпечення виконання повноважень у галузі водопостачання (експлуатація об’єктів централізованого і нецентралізованого водопостачання, контроль за якістю питної води), дотримання мінімальних вимог щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення в місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб, в укриттях, центрах гуманітарної допомоги, в закладах освіти та пришкільних таборах та подальшого інформування Головного управління.
  • На адреси керівників водопровідного господарства направлено пропозиції щодо забезпечення посиленого режиму експлуатації водопровідних споруд та мереж у відповідності до технологічних регламентів по видобутку, доочищення, знезараження та транспортування до споживачів питної води гарантованої якості, проведення виробничого лабораторного контролю якості та безпечності питної води і у місцях водозаборів, забезпечення нормативним запасом реагентів, знезаражуючих засобів і реактивів для очищення та знезараження питної води. За отриманими даними від органів влади та експлуатуючих служб підприємства централізованого водопостачання забезпечені реагентами для знезараження питної води.
  • Забезпечено взаємодію з ДУ «Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» (далі - ДУ «Одеський ОЦКПХ МОЗ») та щоденне інформування з питань моніторингу об’єктів довкілля, факторів середовища життєдіяльності людини, у тому числі за показниками безпечності та якості води питної, морської та річкової.

За інформацією ДУ «Одеський ОЦКПХ МОЗ» на території Одеської області за період з 06.06.2023 по 06.07.2023 відібрано на мікробіологічні показники – 954 проби, на санітарно-хімічні показники – 693 проби. Встановлено невідповідність:

  • за мікробіологічними показниками 19 проб питної води (2 проба - розвідна мережа смт Миколаївка, смт Іванівка Березівського району; 11 проб - розвідна мережа м. Ананьїв, м. Кодима, смт Окни, смт. Затишшя, с. Новоселівка Подільського району; 2 проби – смт. Великомихайлівка Роздільнянського району; 4 проби бюветний комплекс КП «БДВК» м. Білгород-Дністровський Білгород – Дністровського р-ну);
  • за санітарно-хімічними показниками – 38 проб питної води (5 проб - КП «Акватік», 13 проб - артсвердловина за межами населеного пункту та водопровідна мережа с. Вознесенка Друга, смт. Окни, с. Круті,  с. Нове Тарутине, с. Червоне Бородінська ОТГ; Подільського району;  7  проби - розвідна мережа КП «Господар»,   с. Нові Каплани Болградський р-н; 2 проби - розвідна мережа КП «Раухівське комунальне підприємство» Раухівської ОТГ Березівський р-н; 11 проб – м. Роздільна, смт Великомихайлівка Роздільнянського району).

З метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення в частині забезпечення якісною та безпечною питною водою, Головним управлінням поінформовано органи влади та направлено пропозиції суб’єктам господарювання водопровідного господарства щодо проведення термінових заходів з дотримання технологічного видобутку, доочищення, знезараження та транспортування до споживачів питної води гарантованої якості, усунення причин, що призвели до забруднення питної води, проведення контрольних досліджень питної води на санітарно - хімічні та мікробіологічні показники. Встановлено контроль за їх виконанням.

За результатами виробничого контролю безпечності та якості питної води, проби річкової води, води об’єктів та мереж ТОВ «Інфокс» філія «Інфоксводоканал» відповідають вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

Забезпечено щоденне моніторингові обстеження закладів освіти та відпочинку  дітей  стосовно  створення безпечних умов перебування дітей, дотримання протиепідемічних заходів, організації питного режиму, дотримання технології приготування страв, створення умов для дотримання дітьми та працівниками правил особистої гігієни, запобігання спалахів гострих  інфекційних хвороб, харчових отруєнь.  Проведено 103 моніторингові обстеження закладів оздоровлення та відпочинку дітей та 145 закладів дошкільної освіти з питань дотримання санітарно-епідеміологічного та питного режимів у зв‘язку з надзвичайною ситуацією на Каховській ГЕС.

З метою створення безпечного освітнього середовища в умовах воєнного стану, якісної та своєчасної підготовки закладів освіти області до початку 2023/2024 навчального року відповідно до вимог Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-ІХ «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», Указу Президента України від 07.12.2019 № 894 «Про невідкладні заходи щодо покращення здоров’я дітей», законів України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про захист населення від інфекційних хвороб», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про повну загальну середню освіту», розпоряджень Кабінету Міністрів України від 05.08.2020 № 1008-р «Про затвердження плану заходів з реформування системи шкільного харчування» та Одеської обласної військової адміністрації від 09.06.2023 № 313/А-2023, спеціалістами відділів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління розпочато проведення комісійних обстежень закладів освіти за участі органів влади.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux