Одещина: діяльність в сфері дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін у червні 2023 року
опубліковано 24 липня 2023 року о 15:37

З метою забезпечення цінової стабільності на ринках продовольства в умовах воєнного стану та зменшення соціальної напруги Головним управлінням проводяться щотижневі цінові спостереження за встановленням суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі цін на товари, перелік яких визначений постановою Кабінету Міністрів України від 06.03.2022 №223.

Для проведення цінових спостережень визначені найбільш розгалужені торговельні мережі міста Одеси, в яких придбаває товари переважна більшість споживачів. Результати цінових спостережень показали, що протягом червня 2023 року спостерігалась відносна стабільність середніх роздрібних цін на певний перелік основних продовольчих товарів і станом на 30 червня 2023 року вони склали: на борошно пшеничне (22,62 грн./кг), батон (33,1 грн./кг), хліб житньо-пшеничний (32,28 грн./кг).

Знизились середні роздрібні ціни на макаронні вироби (на 7,73%), крупу гречану (на 6,92%), птицю (на 7 %), масло вершкове 72,5% жирності (на 5,2%), сметану 15% жирності в плівці (на 5,96%), олію соняшникову рафіновану (на 8,29%), капусту білокачанну (на 2,06%), цибулю ріпчасту (на 16,69 %), сіль (на 7,83%).

Спостерігалось зростання середніх роздрібних цін на крупу вівсяну  (на 28,6 %), свинину (на 2,5%), яловичину (на 2,1%), молоко в плівці (на 4,0%), яйця курячі (на 9,6%),  цукор кристалічний (на 2,3%), буряк (на 141,7%), картоплю (на 113,7%) та моркву (на 1,4%).

За результатами постійного аналізу даних Реєстру роздрібних цін встановлено, що зазначені торговельні мережі здійснюють декларування зміни роздрібних цін на товари, перелік яких визначений постановою Кабінету Міністрів України від 22.04.2020 №341. Що стосується оптово-відпускних цін виробників на вищезазначені товари, то вони державному регулюванню не підлягають.

Крім того, у зв’язку з надзвичайною ситуацією, що сталася на дамбі Каховської ГЕС та на р. Дніпро в Херсонській області, з метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, оперативного реагування на ризики виникнення епідускладнень Головним управлінням здійснюється щоденний моніторинг цін на питну воду. Результати моніторингу цін свідчать, що протягом червня 2023 року спостерігається відносна стабільність роздрібних цін на питну воду «Бонаква», «Кривоозерська», «Моршинська», «Карпатська джерельна», «Бювет», «Знаменівська», «Природне джерело», «Куяльник», «Трускавецька».

Також слід зазначити, що, за оперативними даними моніторингу, в першій декаді червня 2023 року спостерігалася відносна стабільність рівнів середніх роздрібних цін на бензин марки А-95 і дизельне паливо, а з другої декади – поступове зниження середніх роздрібних цін. Динаміка середніх роздрібних цін наведена на графіку.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux