Очищення води системою зворотного осмосу в Дніпропетровській області
опубліковано 17 липня 2024 року о 11:38

На Нікопольщині після підриву Каховської ГЕС проблема забезпечення населення якісною питною водою залишається вкрай актуальною. Для вирішення цієї проблеми більшість територіальних громад Нікопольського району задіяла в роботу джерела нецентралізованого водопостачання (колодязі, свердловини). Для доведення води із цих джерел до вимог, які застосовуються до питної води, встановлено установки систем зворотного осмосу. Такі установки функціонують у Марганецькій міській ОТГ, Покровській міській ТГ, Томаківській селищній ОТГ та Покровській сільській ТГ.

Що ж треба знати про зворотний осмос?

Зворотний осмос - це процес, при якому вода під тиском проходить через спеціальну напівпроникну мембрану, що затримує різні розчинені в ній мікроелементи з ефективністю 96-99%.

Завдяки властивостям зворотно осмотичних мембран і фізики самого процесу зворотний осмос дозволяє видаляти найдрібніші частинки забруднень, включаючи бактерії, віруси й навіть іони металів. Таким вражаючим можливостям ці мембрани зобов'язані порам із надмалими діаметрами, що пропускають виключно водяні молекули та гази. А на виході дана технологія дозволяє отримувати чисту питну воду. Цікаво, що люди навчилися застосовувати примітивні мембрани дуже давно. Ще давні греки виявили, що якщо пропустити морську воду через стінки воскової ємності, вона стає прісною. А сам термін «осмос», що означає мимовільне проникнення розчину малої концентрації через плівку в більш концентрований розчин, з'явився в 1748 році завдяки французькому ченцю і вченому Нолі, який вперше описав цей цікавий процес.

Перевагами систем зворотного осмосу є:

- швидке забезпечення питною водою (у випадку стихійного лиха, аварії комунікацій, бойових дій тощо);

- ефективне видалення всіх типів забруднень (зважені речовини, бактерії і віруси, хлор і тригалометани);

- застосування на будь-якому джерелі водопостачання (колодязі, річки, озера, надземні та підземні води);

- захист від бактеріологічного, хімічного та механічного забруднення (відповідає вимогам ДСанПІН 2.2.4-171-10);

- повна автоматизація виробничого процесу (простота у використанні та обслуговуванні).

Спеціалісти Нікопольського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області під час моніторингу на водоканалах Нікопольського району відвідали локацію встановлених систем зворотного осмосу від існуючих двох джерел нецентралізованого водопостачання (колодязі) в селищі Томаківці. В окремо облаштованій будівлі встановлено системи зворотного осмосу типу Wise Water 24 та Water Mision. Для отримання води споживачами є відводи на зовнішній майданчик, облаштований твердим покриттям та навісом. Зазначені установки обслуговуються спеціалізованим підприємством та перебувають на контролі Комунального підприємства «Томаківське водопровідно-каналізаційне господарство» Томаківської селищної ради. Підприємством щомісячно організовано проведення лабораторного контролю питної води після систем зворотного осмосу, за результатами якого вода відповідає вимогам ДСанПіНу «Показники безпечності та окремі показники якості питної води в умовах воєнного стану та надзвичайних ситуаціях іншого характеру», затвердженого наказом МОЗ № 683 від 22.04.2022.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux