Очільник Держпродспоживслужби Закарпаття зустрівся із партнерами в рамках програми транскордонного співробітництва
опубліковано 20 жовтня 2023 року о 11:11

Важливість на сьогодення формування інституційної та інформаційної бази, а також запровадження спільних дій під час надзвичайних ситуацій для виявлення та попередження поширених небезпечних інфекцій в Карпатському регіоні шляхом встановлення тісної співпраці між професійними установами в галузі біологічної епідеміологічної ситуації в прикордонних регіонах Угорщини, Словаччини, Румунії та України – обговорив на фінальній зустрічі в рамках реалізації проєкту «BioSecurity» начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області Іван Гуледза з із закордонними партнерами проєкту.

Також до участі в конфенції долучились представники Закарпатської ОВА, державної лабораторії служби регіону, професійних асоціацій та фахівці ветеринарної медицини.

З вітальним словом до учасників звернувся начальник ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області Іван Гуледза. Зокрема, він подякував обласному керівництву за присутність на такому заході.

«Ідея створення генно-модифікованої лабораторії виникла у 2017 році, коли виникла епізоотична ситуація з поширення африканської чуми свиней. Через виклики, які постали перед нами та до яких ми не були готові, треба було приймати швидкі рішення. Саме в цей нелегкий період нам випала нагода провести міжнародну конференцію за участі представників Угорщини, Словаччини, Румунії. Відтак, на цій зустрічі було ухвалено спільне рішення обладнати генетично-модифіковану лабораторію. В рамках організації та реалізації проєкту всіма партнерами було проведено важку, але надзвичайно дієву роботу. Починаючи з написання власне проєкту, створення інформаційних та інституційних баз у впровадженні спільних дій у разі виникнення епізоотичних ситуацій. Зазначу, цей проєкт транскордонного співробітництва став успішним завдяки підтримці Закарпатської обласної військової адміністрації та нашим закордонним партнерам. Ми придбали сучасне обладнання для функціонування генетично-модифікованої лабораторії. Попереду багато завдань, але ми продовжуємо роботу в цьому та інших напрямках, і на перспективу сподіваємося на подальшу співпрацю», - зазначив Іван Гуледза.

Обласну владу на конференції представляв заступник голови Закарпатської ОВА Василь Іванчо, який звернувся з привітальним словом до присутніх.

«Дуже приємно підбивати підсумки у справі, яка мала успіх навіть за умов, в яких ми зараз живемо та працюємо. Вдячний учасникам цього проєкту, бо вони є нашими найбільшими партнерами у багатьох проєктах транскордонного співробітництва. Це наші добрі сусіди, з якими ми співпрацюємо у різних сферах. Переконаний, що обладнання, яке було закупленено в рамках проєкту, є дуже важливим для Закарпаття, і ми в цьому зацікавлені, бо це дасть змогу попереджувати надзвичайні ситуації, а отже функціонуватиме на благо людини. Закарпатська ОВА чітко розуміє можливості, завдяки яким можна реалізувати важливі проєкти в територіальних громадах, і сподіваємося, що такі тенденції будуть мати позитивну динаміку», - підкреслив Василь Іванчо.

На завершення зустрічі учасники заходу обговорили пріоритетні завдання та наступні кроки співпраці в рамках транскордонного співробітництва.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux