Вічна пам'ять: пішов з життя Мовчан Олексій Миколайович
опубліковано 20 жовтня 2023 року о 15:00

Гірка звістка про непоправну втрату сколихнула колектив Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та всю наукову спільноту.

19 жовтня 2023 року пішов із життя Мовчан Олексій Миколайович – перший Головний державний інспектор з карантину рослин України, засновник Національної організації захисту рослин України, український вчений, досвідчений і висококваліфікований керівник.

Очолюючи Головну державну інспекцію з карантину рослин з 1988 року по 2004 рік, Олексій Миколайович доклав багато зусиль для її розвитку й зміцнення, саме під його керівництвом відбувалось становлення національної служби карантину рослин України, її перші самостійні кроки і досягнення.

Посада, яку в свій час займав Мовчан О. М., вимагала високих професійних знань, організаторських здібностей, комунікабельності, високих моральних та людських якостей.

Олексія Миколайовича з впевненістю називали справжнім професіоналом в питаннях карантину рослин, адже, до того як стати начальником Головної державної інспекції з карантину рослин України, він працював в системі державної служби з карантину рослин спочатку старшим агрономом, потім головним агрономом, а згодом заступником начальника цієї установи.

Під керівництвом та за безпосередньої участі О. М. Мовчана проводилась значна робота щодо розробки й організації заходів і методів виявлення та ідентифікації карантинних шкідливих організмів, наукового обґрунтування небезпечності відсутніх шкідливих організмів, гармонізації законодавчої бази України з питань карантину рослин до міжнародних стандартів ЄОЗР, МКЗР та вимог СОТ.

Олексій Миколайович організовував та брав безпосередню участь у розробці першої редакції Закону України «Про карантин рослин», Статуту Державної служби карантину рослин, Правил фітосанітарного контролю на державному кордоні України та інших законодавчих актів, спрямованих на захист території країни від занесення та розповсюдження адвентивних видів карантинних шкідливих організмів.

В 1994 році очільника Укрголовдержкарантину Мовчана О.М. призначили представником України у Раді Європейської і Середземноморської організації захисту рослин. Вступ України до ЄОЗР – це один із перших кроків України до МКЗР, СОТ та намірів вступу до ЄС.

Свою роботу О. М. Мовчан активно поєднував з педагогічною. За його ініціативи була створена кафедра карантину рослин Національного аграрного університету (нині НУБіПУ) та вперше в Україні в навчальному процесі з’явився напрямок «Карантин рослин».

Світла пам’ять про Олексія Миколайовича назавжди залишиться в серцях тих, хто його знав, любив і поважав, хто працював поруч із ним, кого він навчав.

Колектив Держпродспоживслужби висловлює щирі співчуття родині покійного, поділяє її горе. Він був щасливим чоловіком, турботливим батьком та дідусем. Розуміємо та поділяємо гіркоту втрати усіх, хто знав, любив і поважав Олексія Миколайовича.

Вічна Пам'ять!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux