Об'єкти водопостачання Тернопільщини – під постійним контролем
опубліковано 07 квітня 2020 року о 14:21

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області спільно з представниками органів влади продовжують перевіряти об’єкти централізованого водопостачання.

Станом на 06 квітня 2020 року комісійно обстежили 61 об’єкт. Загалом відібрали для дослідження за бактеріологічними, санітарно-хімічними та вірусологічними показниками в Тернопільській регіональній лабораторії Держпродспоживслужби 294 проб питної води з централізованих джерел водопостачання та 164 проби води з джерел децентралізованого водопостачання.

Зокрема, відбирали зразки води з джерел водопостачання Чортківського району для лабораторного контролю на мікробіологічне, хімічне, паразитологічне та вірусологічне дослідження, а воду з криниць і відкритих джерел – додатково на радіологічне дослідження.

З відібраних 16 зразків із сільських водогонів у 6 пробах встановили перевищення по вмісту у воді Са, у 2-ох підвищений вміст нітратів,  з 18 взірців з міського водогону у 8-ми підвищений вміст Са, у 14 пробах з громадських криниць у 5-ти пробах підвищений вміст Са,  у 2-ох підвищений вміст нітратів, у 1-й підвищений вміст заліза.

Мікробіологічні, паразитологічні, вірусологічні та радіологічні показники в нормі. Відомчий контроль міського водогону здійснює виробнича лабораторія Чортківсього водоканалу.  Керівникам суб’єктів господарювання підготували відповідні пропозиції.

Працівники Підгаєцького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області провели роз’яснювальну роботу щодо укладання угод на проведення виробничого контролю якості питної води об’єктів водопостачання з головами сільських рад с. Вербів, с. Голгочі, с. Новосілка, с. Сільце, с. Мозолівка, с. Мужилів, с. Бронгалівка.

У Тернопільському районі довели вимоги до керівників обстежених об’єктів систем водопостачання та водовідведення населених пунктів c. Смиківці, с. Ступки, с. Ангелівка, с. Романівка, смт. В. Бірки, с. Чернилів-Руський. Зобов’язали забезпечити організацію та проведення виробничого контролю питної води на відомчих водогонах керівників підприємств: ТОВ «ДРУЖБА» с. Лозова, ТОВ «СТЕГНИКІВСЬКЕ» с. Стегниківці, ТОВ «УКРТМК», с. Cтупки.

Спеціалісти Підволочиського районного управління у складі робочих груп обстежили об’єкти водопостачання у наступних населених пунктах: с. Пальчинці, с. Скорики, с. Токи, с. Кошляки, с. Нове Село, с. Лисичинці.

За результатами вищевказаних обстежень виявили недотримання першого поясу зони суворого режиму санітарної охорони водозабірних споруд (с. Пальцинці, с. Лисиченці, с. Кошляки). Там також не представлено на всіх об’єктах документацію щодо виробничого лабораторного контролю води. З балансоутримувачами вищевказаних об’єктів водопостачання провели роз’яснювальну роботу щодо належного облаштування 1-го поясу зон санітарної охорони водних об’єктів, здійснення заходів із забезпечення населення питною водою належної якості, своєчасного інформування Держпродспоживслужби та населення про випадки відхилень від нормативних показників результатів лабораторних досліджень питної води, про прориви, поломки чи відключення води.

Наразі завершується й планова перевірка Лановецького комунального підприємства з благоустрою з питань водопостачання. Зокрема, відібрали проби води з 4 артезіанських свердловин м. Ланівці на санітарно-хімічні та мікробіологічні показники. Також там є достатній запас засобів для очистки та дезінфекції води на випадок аварійних ситуацій.

У Шумському районі обстежили 4 водопроводи: с. Бриків, с. Биківці, с. Бірки, с. Кордишів. Наявні артсвердловини не огороджені у межах 1-го поясу зон санітарної охорони, зони строгого режиму не дотримуються, наявний вільний до них доступ, їх територія засмічена, є зарослі. При обстеженні відібрали 11 проб води з артсвердловин та водопровідних мереж на дослідження.

З приводу виявлених порушень та відхилень, за результатами лабораторного контролю питної води, надіслали 33 приписи суб’єктам господарювання.

Питання водопостачання залишається на посиленому контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux