Об’єднуємо зусилля в боротьбі зі сказом – головна тема засідання надзвичайної координаційної групи для України (ICG)
опубліковано 01 березня 2024 року о 11:00

29 лютого відбулося чергове засідання надзвичайної координаційної групи для України (ICG), яка була створена на початку повномасштабного вторгнення в Україні, за участі представників ФАО, Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин, ВООЗ, МАГАТЕ, Європейської Комісії та інших світових стейкхолдерів і недержавних організацій, які допомагають Україні.

Діяльність групи спрямована на організацію допомоги міжнародної спільноти в рамках підтримання стабільної епізоотичної ситуації в Україні та забезпечення здоров’я її громадян. Під час зустрічі учасники обговорили поточні потреби на 2024 рік, а саме підвищення інституційної спроможності лабораторної мережі Держпродспоживслужби та удосконалення заходів боротьбі зі сказом.

"Динаміка захворювання на сказ в Україні за 2021-2023 роки суттєво змінилася, що також впливає на міжнародну картину розповсюдження цього транскордонного захворювання", – відзначила заступник Голови Держпродспоживслужби Ольга Шевченко під час онлайн-зустрічі.

Учасники розглянули план кризової комунікації щодо боротьби зі сказом, а також особливості її застосування в умовах військового стану в Україні. Було зазначено, що важливою складовою цього процесу є взаємодія у частині розробки спільних стратегій та використання ресурсів один одного для підтримки ініціатив з реалізації заходів профілактики захворювання. Впровадження такої взаємодії сприятиме прогресу зниження випадків сказу в світі.

Військово агресія рф впливає на зростання випадків сказу, зокрема збільшення щільності поголів’я диких тварин, унеможливлює 100% ідентифікацію та реєстрацію домашніх тварин і збільшення чисельності безпритульних тварин.

Держпродспоживслужба продовжує активно співпрацювати з обласними державними адміністраціями, територіальними громадами, лісничими господарствами, громадськими організаціями та волонтерами щодо організації проведення кампаній з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин та щеплення домашніх тварин.

Так, в 2023 році було відновлено пероральну імунізацію шляхом наземного розподілу принад на узліссях, на узбіччі доріг, біля річок, на сільськогосподарських угіддях тощо та оброблено 118 710,816 км2 територій. Робота в цьому напрямку постійно продовжується.

Додатково. Проведення таких заходів допомагає об’єднати зусилля ключових зацікавлених сторін з міжнародних, регіональних і національних організацій та служб, а також створює спільну платформу, яка вирішує критичні потреби шляхом покращення координації коротко- та середньострокових заходів, пов’язаних із здоров’ям тварин та іншими загрозами, що виникають для людей, тварин і навколишнього середовища.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux