Нова філософія шкільного харчування в Умані: фахівці Держпродспоживслужби ініціювали семінар-практикум
опубліковано 21 жовтня 2021 року о 15:34

20 жовтня за ініціативи Уманського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області та підтримки міського голови Умані Ірини Плетньової в місті відбувся семінар-практикум «Нова філософія шкільного харчування», у якому взяли участь директори шкіл та відповідальні за організацію харчування особи.

Начальниця Уманського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області Лариса Качанова ознайомила учасників семінару з Концепцією ВООЗ щодо здорового харчування. Вона також назвала актуальні проблеми, які обумовили реформування шкільного харчування: показники здоров’я і захворюваності дітей на хронічні неінфекційні та інфекційні хвороби, фактори ризику «шкільного середовища», результати опитування учнів, батьків, вчителів щодо організації та стереотипу харчування, перевірки та інспектування харчоблоків та організації харчування в закладах загальної середньої освіти, впровадження системи НАССР, гігієнічні вимоги до харчоблоків освітніх закладів.

За даними опитування було встановлено, що 61% респондентів мають постійний стереотип харчування, 32% – динамічний, 5% – не сприймають нові страви. Улюбленими стравами школярів Уманщини є борщ (67% опитаних), страви з картоплі (70% опитаних), макаронні вироби (45,3%), гречана каша (43%), борошняні вироби (вареники, млинці, оладки – 33%), страви з рису (18%), запіканки із сиру кисломолочного (52%), сирники (43%).

Серед кулінарних виробів перевагу віддають сосискам (65%), котлетам (50%), омлету (43%), курячим ніжкам (39%), 66% респондентів люблять свіжі овочі, 45% – полюбляють як свіжі овочі, так і салат. Лідерами серед напоїв є чай (44%), какао (37%).

У цілому 36% опитаних задоволені шкільним харчуванням, решта вказали на необхідність покращення умов харчування. 41% опитаних батьків хотіли б для дітей у школі дворазове харчування, 48% – надають перевагу формі організації харчування «дабл меню», 26% – негативно поставились до «шведського столу» та «кейтерингу».

Привернута увага учасників семінару і до погіршення показників охоплення харчуванням учнів 5 - 9 класів (за вересень – 17%), 10-11 класів (20%). У структурах платних обідів першу страву споживають – 11,5% учнів, які харчуються, салати – 15%, другі страви – 24%, кулінарні вироби – 85%, треті страви – 26%, 55% буфетної продукції займає вода, 41% – кулінарні вироби, 37% – соки. Середньоміська питома вага харчових відходів становить 10%.

В усіх ЗЗСО, 95% постачальників харчових продуктів впроваджена система НАССР та здійснюється її верифікація. За даними Уманської міжрайонної державної лабораторії ДПСС України невідповідність за мікробіологічними показниками виявлено в 1,4% проб готових страв та у 0,7% гігієнічних змивів, у продукції постачальників відхилень не виявлено.

Під час семінару доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри технології харчових продуктів Уманського національного університету садівництва Ірина Заморська презентувала освітню програму «Технології харчування» та гарбузові мафіни з фруктовою начинкою для шкільного харчування.

Начальниця управління освіти та гуманітарної політики Уманської міської ради Ірина Миколенко та технолог цього ж управління Олена Назарова повідомили про шляхи реформування харчування в закладах освіти міста Умань та заходи щодо зміцнення матеріально-технічної бази: придбано обладнання, кухонний посуд та інвентар протягом 2020-2021 на майже 6 млн. грн., проведено реконструкцію харчоблоку на 405 тис. грн. Головний бухгалтер управління Ольга Зацарина розповіла про публічні закупівлі продуктів харчування.

Досвідом роботи поділилися директор початкової школи №1 Вікторія Кривда та директор загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №3 Андрій Пікалюк.

У ході семінару-практикуму відбулась дегустація 26 страв, приготовлених за рецептурами шеф-кухаря Євгена Клопотенка, та інших нових страв, які увійшли до затвердженого та узгодженого Уманським управлінням ГУ ДПСС в Черкаській області чотиритижневого сезонного меню.

Учасники оцінили майстерність кухарів та привітали їх із Міжнародним днем кухаря.

Довідково

Реформа шкільного харчування впроваджується за ініціативи Першої леді України Олени Зеленської. Старт цієї реформи в Україні запланований із 1 січня наступного року. Вона передбачає поєднання трьох основних глобальних змін: системи, культури та звички здорового харчування.

«Ця глобальна реформа, всеукраїнська реформа – про дітей і для дітей, задля здоров’я наших дітей сьогодні і задля здоров’я українців у майбутньому», ­– Олена Зеленська.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux