Нарада з органами місцевого самоврядування Полтавщини
опубліковано 01 серпня 2023 року о 17:05

31.07.2023 року у Головному управлінні Держпродспоживслужби Полтавщини відбулася нарада. Фахівці Управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами розповідали представникам органів місцевого самоврядування Полтавщини законодавчі зміни у сфері захисту прав споживачів та превентивні заходи захисту прав споживачів під час дії воєнного стануВсього у зібранні взяло участь 65 громад.

Розпочала нараду Яніна Аранчій, начальниця Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області. Нагадала, що з 11 липня 2023 року ухвалений антитютюновий Закон № 1978. Він забороняє рекламу електронних пристроїв для куріння (як електронних сигарет, так і пристроїв для нагрівання тютюну) виробництво і продаж ароматизованих сигарет та рідин до електронних сигарет. Яніна Аранчій зазначила, що не всі суб’єкти господарювання дотримуються нового законодавства. Про це свідчать чисельні скарги, що надходять до Головного управління. 

Ірина Максимішина, в.о. заступника начальника управління — начальник відділу контролю за регульованими цінами Управління захисту споживачів та контролю за регульованими цінами розповіла про зміни, які відбулися у антитютюновому законодавстві. 

Крім того, Ірина Максимішина зазначила, що Держпродспоживслужба Полтавщини продовжує роботу та вживає заходи щодо запобігання порушенням у сфері ціноутворення та забезпечення встановлення економічно обґрунтованих цін на соціально значущі товари.  

Особливу увагу присутніх Ірина Іванівна звернула на новий євроінтеграційний закон № 6134 “Про захист прав споживачів”, який 10 червня 2023 року ухвалила Верховна Рада, а Президент підписав документ 5 липня 2023 року. Його мета – наблизити національне законодавство про захист прав споживачів до законодавства Європейського Союзу та гармонізувати систему захисту прав споживачів в Україні за принципами, підходами та практиками ЄС.

Зокрема, новий Закон передбачає врегулювання сфери електронної торгівлі, скасування вимог щодо створення і утримання обмінного фонду товарів, запровадження електронної форми гарантійних документів, оновлення регулювання в частині забезпечення права споживачів на інформацію про продукціюнові підходи до тлумачення нечесної комерційної практики  та інше. Робота триває. 

на фото учасники заходу
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux