На Житомирщині обговорили ситуацію у сфері насінництва та розсадництва
опубліковано 30 серпня 2018 року о 13:22

У Головному управлінні Держпродспоживслужби в Житомирській області відбулася нарада на тему «Співпраця із суб’єктами насінництва щодо запобігання та виявлення контрафактного насіння, дотримання вимог законодавства в сфері насінництва і розсадництва та при використанні засобів захисту рослин» за ініціативи спеціалістів управління фітосанітарної безпеки.

До заходу долучилися представники Департаменту агропромислового розвитку та економічної політики облдержадміністрації, науковці Інституту сільського господарства «Полісся» НААН України, районних адміністрацій та органів місцевого самоврядування, управлінь агропромислового розвитку, фахівці ДУ «Житомирська обласна фітосанітарна лабораторія», представники компаній-членів Американської торгівельної палати, суб’єкти насінництва та інші зацікавлені сільгоспвиробники Житомирщини.

Відкрив нараду перший заступник начальника обласного управління в Житомирській області Ігор Волківський, який зазначив важливість співпраці органів влади та суб’єктів господарювання у сфері насінництва та розсадництва: «Для того, щоб Україна була гідним виробником насіння необхідне постійне підтвердження відповідності стандартам і вимогам міжнародних організацій».

Доктор сільськогосподарських наук Інституту сільського господарства «Полісся» НААН України Володимир Дубовий зупинився на загальних рекомендаціях щодо використання сорту та передпосівного обробітку ґрунту при вирощуванні насінницьких площ.

У ході роботи учасники наради обговорили вимоги законодавства України щодо здійснення реалізації насіння та садивного матеріалу, зокрема акцентовано увагу на необхідності чіткого дотримання законів України «Про насіння і садивний матеріал» на всіх етапах виробництва, реалізації та використання насіння і садивного матеріалу.

Під час наради спеціалісти відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва надали детальні роз’яснення щодо дотримання технологій виробництва на етапах вирощування, збирання та післязбиральної обробки насіння, дотримання сортових та посівних якостей насіння, що реалізується суб’єктами оптової та роздрібної торгівлі.

Представники суб’єктів насінництва та інші зацікавлені учасники наради отримали рекомендації використання сорту при виробничому вирощуванні та створені маточних насаджень. Також було обговорено питання знищення насіння, що не може бути використане на посів та інші цілі.

Зокрема, на обговорення було винесено питання застосування засобів захисту рослин та вимоги законодавства при їх використанні.

У рамках проведеного заходу було досягнуто згоди щодо необхідності перевірки насіння з метою недопущення висівання фальсифікату або не кондиційного насіння в лабораторіях, що акредитовані на визначення якості насіння відповідно державних стандартів, однією з яких є ДУ «Житомирська обласна фітосанітарна лабораторія».

Захід носив консультативно-інформаційний характер з метою досягнення результативної співпраці органів влади та суб’єктів господарювання у сфері насінництва та розсадництва для покращення виробництва якісного насіння з високими сортовими й посівними якостями. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux