На Житомирщині фахівці Держпродспоживслужби обговорили питання харчування дітей в закладах освіти
опубліковано 21 січня 2021 року о 09:44

У Житомирській області під час онлайн-наради з керівниками місцевих органів управління освітою  обговорили  питання щодо створення належних умов для перебування дітей у закладах освіти регіону та організації якісного та безпечного харчування. Від Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області до участі у заході долучились начальник управління Олександр Шпита та начальник управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Кончаківська Світлана.

«Стан здоров’я дітей як в Україні так і в області викликає якнайбільшу стурбованість, - кожна десята дитина в Україні  має патологію кишково-шлункового тракту, а 13% мають ожиріння або проблеми з зайвою вагою, - тому питання достатнього забезпечення якісними харчовими продуктами та організації безпечних належних умов  для харчування в організованих колективах насьогодні є спільним пріоритетом для всіх», - зазначив у своїй доповіді Олександр Шпита.

Так, за участю фахівців Держпродспоживслужби  було проведено паспортизацію всіх харчоблоків закладів освіти задля  оцінювання їх  матеріально-технічного стану, матеріали якої враховувались під час розробки обласної програми  «Дітям Житомирщини – безпечне та якісне харчування», яка згодом була затверджена. Упродовж минулого року фахівці Держпродспоживслужби  взяли активну участь  в розробленні 73 проєктів місцевих програм,  63 з яких було прийнято сесіями органів місцевого самоврядування. Окрім того, Держпродспоживслужба проводить системну роботу по впровадженню постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). На сьогодні в області запроваджено постійно діючі процедури НАССР  у  192 закладах дошкільної освіти та у 102 закладах загальної середньої освіти.

Наприкінці доповіді Олександр Шпита висловив власне бачення щодо успішного втілення реформи шкільного харчування   :

- модернізація  їдалень, шляхом оснащення їх  сучасним технологічним обладнанням;

- забезпечення харчоблоків питною водою гарантованої якості;

- укомплектування закладів освіти  медичним персоналом задля постійного дієвого контролю за дотриманням гігієнічних вимог під час організації харчування дітей;

- зміна підходів до проведення тендерних торгів на організацію харчування, де переваги надаватимуть не вартості продуктів харчування, а їх безпечності та якості.

Світлана Кончаківська поінформувала  учасників наради  про основні вимоги Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, який набув чинності з 1 січня 2021 року. Зокрема, конкретизувала певні відмінності між Регламентом та «Державними санітарними правилами і нормами влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу» , які були розроблені майже 20 років тому та  вже не відповідали вимогам сучасності. На завершення  Світлана Кончаківська  запевнила учасників наради в готовності до співпраці в частині надання консультативно-інформаційної допомоги з роз’яснення вимог Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux