На Запоріжжі запроваджено карантинний режим по регульованим шкідливим організмам - американському білому метелику та повитиці польовій
опубліковано 03 липня 2024 року о 15:24

За поданням державного фітосанітарного інспектора Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області розпорядженням голови Запорізької районної державної адміністрації від 21.06.2024 №167 на території землекористування Новомиколаївської селищної, Долинської, Михайло-Лукашівської, Матвіївської, Петро-Михайлівської, Михайлівської, Біленьківської сільських рад Запорізького району Запорізької області запроваджено карантинний режим у зв’язку з виявленням регульованого шкідливого організму Американського білого метелика (Hyphantria cunea Drury) на площі 315 га та на території Біленьківської сільської ради у зв’язку з виявленням регульованого шкідливого організму Повитиці польової (Cuscuta campestris Junk) на площі 2 га.

Розпорядженням затверджено фітосанітарні заходи щодо локалізації та ліквідації вогнищ регульованих шкідливих організмів. З карантинних зон заборонено вивезення заражених регульованим шкідливим організмом об'єктів регулювання без проведення їх фумігації, а заражені території необхідно обробляти препаратами, внесеними до Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.

Довідково. Повитиця польова — однорічна рослина-паразит, яка не маючи ні коренів, ні справжніх листків, кріпиться до рослини-господаря за допомогою спеціальних органів і живиться за її рахунок. Так й назва – повитиці (латинською “кускута”), походить від арабського слова “keckout”, що означає “зв’язувати, пришивати”. Повитиця польова знижує врожай сільськогосподарських культур і погіршує якість продукції, збільшує витрати ресурсів на її виробництво. Стебла у повитиці польової нитковидні, гіллясті, жовті або жовто-гарячі. Квітки зібрані в густі клубочки білого або зеленувато-білого кольору. Плід — коробочка притиснуто-куляста, в якій знаходиться дуже дрібне шорстке насіння. Розмножується повитиця в основному насінням, але здатна розмножуватись вегетативно фрагментами стебла. Вважається, що одна рослина повитиці може дати до 16 тис. насінин, схожість яких в ґрунті зберігається до 10 років. Насіння здатне зберігати схожість навіть після проходження через травну систему худоби.




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux