На території Кіровоградщини запроваджено карантинний режим по західному кукурудзяному жуку
опубліковано 03 жовтня 2022 року о 16:31

За результатами обстеження посівів кукурудзи цього року виявлено нові вогнища західного кукурудзяного жука на площі 1 171,8 га. Обстеження проводились візуально та за допомогою феромонних пасток. Виявлення були зафіксовані в Кропивницькому (колишніх Новгородківському, Устинівському, Кропивницькому), Новоукраїнському та Голованівському (колишньому Благовіщенському) районах. Відповідно розпорядженням голови Кіровоградської обласної державної адміністрації запроваджено карантинний режим по західному кукурудзяному жуку на вищезазначених територіях. Нагадаємо, що вперше в нашій області західного кукурудзяного жука виявили в 2018 році. З того часу щорічно виявляються нові вогнища і на кінець вересня 2022 року загальна площа заселення західного кукурудзяного жука в Кіровоградській області становить 7 555,9 га.

Західний кукурудзяний жук (Diabrotica virgifera virgifera LeConte) досить шкодочинний. Імаго полюбляють вигризати пилок на волотях та нитки на приймочках маточок качанів, пошкоджувати зерно в молочній стиглості на верхівках качанів і «виїдати» паренхіму між жилками листків.

Не меншу загрозу становлять личинки. Вони пошкоджують кореневу систему на ранньому етапі розвитку кукурудзи, що може призвести не лише до ослаблення, а й до загибелі рослин. До того ж жуки та личинки цього шкідника переносять збудників грибкових, бактеріальних та вірусних захворювань кукурудзи.

Зареєстрованих засобів захисту рослин, спрямованих саме на діабротику, наразі немає, проте хімічний захист проти личинок західного кукурудзяного жука полягає в застосуванні ґрунтових інсектицидів під час сівби в рядки. Такий механізм дії викликає загибель шкідника до того, як він встигає пошкодити культуру, та має тривалу захисну дію. Також листкові обробки потрібні для захисту від імаго шкідника контактно-системними інсектицидами подвійної дії. Аби уникнути резистентності для обприскування, слід використовувати засіб з іншою, ніж у ґрунтового інсектициду, діючою речовиною.

Основним методом боротьби із західним кукурудзяним жуком залишається дотримання сівозміни. На полі, де було виявлено західного кукурудзяного жука, заборонено висівати кукурудзу протягом трьох років. Це зумовлено тим, що, як правило, шкідники не можуть завершити перетворення з личинки на інших культурах, так як є обмеженим олігофагом на личинковій фазі (личинки живляться виключно коренями кукурудзи). Таким чином, якщо яйця жуків відкладені одного сезону на посівах кукурудзи, а на наступний рік поле засіяне іншою культурою, то молоді личинки після відродження на наступний вегетаційний період залишаються без рослини-господаря і невдовзі помирають.

У випадку підозри виявлення на своїх посівах кукурудзи описаного шкідника та для отримання детальної інформації щодо нього звертайтесь до управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області за адресою: м. Кропивницький, вул. Тараса Карпи, 84, кабінети 303 – 304, або за тел.: (0522) 32 12 21 чи до найближчого державного фітосанітарного інспектора.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux