На Сумщині тривають заходу в рамках проєкту "Кішка"
опубліковано 24 липня 2024 року о 12:25

На факультеті ветеринарної медицини Сумського НАУ вже другий рік провадиться благодійний Проєкт «Кішка» за підтримки ТОВ «4 лапи Україна» австрійської компанією «Four paws» метою якого є контроль розмноження безпритульних тварин (кастрація котів і оваріогістеректомія кішок – «в народі» – стерилізація) та вакцинація від сказу. За період 28.10.22 по 10.06.24 виконано 2500 операцій безпритульним кішкам і котам. Проект триватиме до грудня 2024 року з перспективою продовження у разі потреби населення.

Орієнтовна кількість операцій за місяць – 100, але внаслідок великої потреби, розуміння соціальної функції даного проекту для суспільства, злагодженої роботи лікаря ветмедицини Проєкту «Кішка» Fourpaws, викладача - доцента Сумського НАУ та командної роботи студентів, які допомагають здійснювати підготовчі роботи, вдавалося провести більшу кількість операцій за місяць (від 120 до 215).

Дані заходи відбуваються за методично-інформаційного супроводу Держпродспоживслужби області, безпосередньої  підтримки КП Суми «Центр догляду за тваринами» та адміністрації СНАУ.

Програма діє для безпорідних безпритульних, котів і кішок. У разі, якщо тварина має особливі потреби перед операцією (порода, мала хвороби, годує кошенят та інші особливості) – власникам слід повідомляти під час запису на операції.

До участі у програмі запрошуються опікуни, волонтери та громадяни міста, селищ та районів, які опікуються безпритульними, покинутими тваринами та громадяни, які потребують підтримки, в тому числі, які можуть організувати масову доставку тварин з прикордоння, сел та селищ. Потужності Проєкту мають можливість перетримки тварин на 1-2 доби після операції та щеплення.

З метою реалізації даного Проекту компанія «4 лапи» забезпечила зооготель, стерилізатор, холодильник, хірургічний стіл, інструменти, розсмоктуючий шовний матеріал ПГА, анестезію, антибіотики, знеболюючі, шприці, дезінфектанти та інше. Тваринам проводиться щеплення від сказу. Додаткові передопераційні дослідження (аналізи крові, УЗД) непередбачені, але можливі за вимогою. У разі особливостей, виявлених під час операції та огляду (гнійні запалення репродуктивних органів, вагітність, мастит) або інші хвороби опікуну надаються рекомендації, а тварині – проводиться додаткова медикаментозна підтримка та реабілітація.

Умови Проєкту не передбачають фінансування щодо виїзду в райони, адже для здійснення масової кількості операцій потрібні відповідні умови і чітка організація етапів (дзвінки, комунікація з населенням, розміщення тварин, стерилізація інструментів, допомога асистентів). За умови організації транспорту і приміщення приймаючою стороною, чіткої роботи волонтерів – доставки тварин, можна розглянути питання щодо виїзду в індивідуальному порядку. В літній час більше вільних місць для запису, на випадок вимкнення електроенергії є акумулятори та ліхтарі. Якщо тварин складно відловити зранку, є можливість привезти увечері.

Тож не зволікайте, звертайтеся за допомогою! Операції здійснюються у будні дні, на факультеті ветеринарної медицини СНАУ.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux