Підприємцям Кропивницького нагадали про особливості поводження з харчовими продуктами в спекотний період
опубліковано 24 липня 2024 року о 12:20

Спеціалісти Кропивницького районного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області ініціювали проведення семінар-наради для підприємців при Департаменті з питань економічного розвитку Кропивницької міської ради з питання особливостей роботи ринків, закладів торгівлі та громадського харчування в літній (спекотний) період року. Також під час зустрічі провели гігієнічне навчання та роз’яснювальну роботу з об’єктами епідемічного ризику: закладами ресторанного та готельного господарства.

На семінарі учасників ознайомили із законодавчими та нормативно-правовими актами, які регламентують діяльність суб’єктів підприємницької діяльності в питанні обігу харчових продуктів. До адміністрації агропродовольчих ринків довели до відома наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 19.04.2024 № 1279 «Про затвердження Гігієнічних вимог до агропродовольчих ринків». Окремо фахівці висвітлили актуальні питання, що впливають на забезпечення стабільної епізоотичної ситуації, в тому числі сказ тварин, лейкоз, африканська чума свиней, а також наголосили на необхідності проведення ідентифікації та реєстрації тварин.

Спікерами на заході були Віктор Заброда - начальник Кропивницького районного управління Держпродспоживслужби в області та Тамара Третяк - головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Кропивницького районного управління.

Фахівці зосередили увагу на питаннях:

  • контролю за умовами продажу харчових продуктів (дотримання відповідних температурних режимів, відносної вологості, товарного сусідства та маркування);
  • наявності експлуатаційного дозволу та /або державної реєстрації, акредитованої лабораторії;
  • проведенні санітарних днів, прибиранні та дезінфекції місць торгівлі;
  • огляді та контролі лабораторією ветеринарно-санітарної експертизи харчових продуктів тваринного та рослинного походження;
  • заборону реалізації (обігу) кондитерських і кулінарних виробів, напівфабрикатів з м’яса та риби, грибних і плодоовочевих консервів домашнього виготовлення;
  • дотримання вимог постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР);
  • безумовному дотриманні законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів.

Тамара Третяк розповіла про профілактику харчових отруєнь мікробного походження, а саме: токсикоінфекцій та бактеріальних токсикозів. Вона зауважила, що для їх запобігання слід чітко дотримуватись технологій приготування їжі, температурного режиму при зберіганні сировини та готових страв, а особливо в умовах відключення електроенергії.

Після основної частини наради спеціалісти Кропивницького районного управління Держпродспоживслужби Кіровоградщини відповіли на численні запитання присутніх.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux