На Полтавщині посіви озимих обстежують на наявність шкідників
опубліковано 30 березня 2023 року о 16:05

На Полтавщині 70% посівів озимини після зимівлі перебувають у доброму стані, інші 30% – у задовільному. Про це Суспільному розповів заступник директора обласного департаменту агропромислового розвитку Олег Палій. За його словами, незначні площі посівів зіпсувалися через погодні умови, а також через шкідників.

На одному із полів фермерського господарства, що у Решетилівській громаді, озимим ріпаком засіяно 112 гектарів. Це приблизно п’ята частина площі, яку в господарстві виокремили для озимих культур, каже агроном.

"З осені у нас було посіяно 230 гектарів пшениці озимої і також 280, до 300 гектарів озимого ріпаку. Завдяки тому, що зима була без сильних морозів, усі культури перезимували, зараз перебувають у доброму стані, відновили вегетацію", — каже агроном фермерського господарства "Василенко С.В." Сергій Лифар.

Загалом у регіоні озимими культурами засіяли 228 тисяч гектарів площ. Це приблизно стільки ж, як і торік. Майже всі посіви вижили після зими, каже Олег Палій.

"Озимої пшениці – 216 тисяч гектарів, жита 4 тисячі і ячменю – 8,5 тисяч. Крім того, озимого ріпаку 40 тисяч гектарів. На сьогодні озимі культури повністю відновили весняну вегетацію, проводиться їх підживлення азотними мінеральними добривами. 70% посівів вийшли із зими в доброму, решта у задовільному стані", — говорить заступник директора департаменту агропромислового розвитку області Олег Палій.

За словами агронома Сергія Лифара, через несприятливу погоду восени посіви не розкущилися до необхідної фази. Тому нині рослини підживили добривами. Також пшеницю та ріпак обробляли від шкідників.

"Багато шкідників на ріпаку. З осені були внесені інсектициди (хімічні препарати для захисту рослин від шкідливих комах) на посівах ріпаку. На даний момент спостерігається такий шкідник, як прихованохоботник", — каже агроном фермерського господарства "Василенко С.В." Сергій Лифар.

"З відновленням вегетації самої культури відбувається живлення і шкідників. Основними шкідниками на озимій пшениці є цикадки шестикрапова і смугаста. Личинки хлібної жужелиці відновили мляве живлення. З потеплінням за середньої добової температури від 10 градусів з місць зимівлі будуть виходити хлібні блішки", — каже головний спеціаліст відділу управління обласної Держпродспоживслужби Віталій Христусь.

Посіви озимих у регіоні щодня перевіряють на наявність шкідників, каже Віталій Христусь.

"Якщо це цикадки, попелиця, літ її відбувається, то за допомогою ентомологічного сачка. Йдеш, сачком проводиш і рахуєш з помахів. Тоді визначається на один квадратний метр скільки припадає. При перевищенні економічного порогу шкідливості, тільки тоді треба запроваджувати певні міри по захисту", — каже головний спеціаліст відділу управління обласної Держпродспоживслужби Віталій Христусь.

Як розповів заступник директора обласного департаменту агропромислового розвитку Олег Палій, у регіоні уже готують ґрунт під посів ярих культур, а в деяких господарствах почали посів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux