Протягом свого життєвого циклу рослини постійно піддаються впливу негативних факторів навколишнього середовища.
Холодовий стрес є одним з найбільш небезпечних абіотичних стресів, який може суттєво вплинути на ріст і розвиток плодово-ягідних культур та їх урожайність.
Чутливість плодових культур до різких знижень температури безпосередньо залежить від стадії розпускання бруньок – що сильніше розвинулися бруньки, то сильнішими виявляться пошкодження. У середньому квітки у фазі бутона ушкоджуються за температури –3-4 °С:
Найчутливішою до весняних заморозків є приймочка маточки, яка може загинути всередині бруньки або після розпускання квітки. Життєздатність маточки визначається за її кольором: світло-зелений колір маточки вказує на те, що вона не пошкоджена, коричневий колір означає, що маточка втратила свою життєздатність і запилення не відбудеться. Антистресовий захист плодових культур за допомогою біостимуляторів.
Біостимулятори рослин вважаються інноваційними агрономічними інструментами, ефективність яких обумовлена синергетичною дією різних біологічно активних речовин. Вони можуть впливати безпосередньо на фізіологічні процеси рослин, покращувати умови живлення або підвищувати стійкість до стресів.
За прогнозу погоди з критичними температурами в саду слід провести для плодових культур задимлення, для ягідників і суниці – укриття або для тих і інших – загальний полив. Ефективним рішенням з метою запобігання негативному впливу весняних заморозків є застосування антистресових продуктів з кріопротекторними властивостями (які містять у своєму складі різні біологічно активні або поверхнево-активні речовини, що підвищують міцність клітинних стінок або сприяють зниженню температури замерзання клітинного соку). Захисту від холодового стресу та швидкій регенерації рослин після пошкоджень сприяють амінокислотні біостимулятори.
Агрономічні стратегії антистресової дії: