На Полтавщині відбувся черговий тренінг щодо кращих практик виробництва молока
опубліковано 06 вересня 2018 року о 15:08

4-5 вересня 2018 року Проект з безпечності молока провів дводенні навчання для постачальників молока молокопереробних підприємств-партнерів у Полтавській області.

Участь у заході взяли понад 80 учасників. Представники сільськогосподарських та молокопереробних підприємств навчалися спільно з фахівцями Держпродспоживслужби кращим практикам утримання в контексті благополуччя тварин та здоров’я вимені, гігієни доїння, охолодження та зберігання молока, а також новим підходам до інспектування для цілей державного контролю.

Так, головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби у Полтавській області Олексій Натяглий представив основні зміни в системі державного контролю та ознайомив учасників тренінгу з новим переліком питань, що затверджений Наказом Мінагрополітики від 7 березня 2018 р №130, та буде застосовуватися під час інспектування господарств.

Координатор Компоненту 3 проекту Ірина Висоцька зауважила, що 16 серпня 2018 року на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України опублікований проект Наказу «Про затвердження Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів» для публічного обговорення. Окрім вимог до виробництва, доїння та збору молока, вимог до доїльного обладнання та гігієни персоналу, проект Наказу містить також критерії придатності сирого молока для введення в обіг та мінімальну періодичність їх контролю, як того вже вимагає чинне законодавство. Саме з цією метою Проект з безпечності молока ініціює Пілотний проект з запровадження програми контролю сирого молока (у пілотних областях Проекту: Вінницькій, Миколаївській, Полтавській, Харківській). Так, в рамках Проекту здійснюється закупівля обладнання для залучених лабораторій, що дозволить здійснювати дослідження сирого молока відповідно до міжнародних стандартів, зокрема на основні критерії: кількість соматичних клітин (КСК), загальне бактеріальне обсіменіння (ЗБО), точка замерзання й відсутність інгібіторів. Проект розробляє ІТ-систему «Молочний Модуль» для автоматичного збору результатів досліджень, підрахунку середнього геометричного значення для ЗБО та КСК та у разі виявлення невідповідностей по критеріям повідомлятиме як виробника, так і компетентний орган, як і передбачено ст. 40 Закону України №2042-VIII від 18.05.2017.

Цілями Компоненту 3 Проекту з безпечності молока є залучення приватного сектору до системи контролю безпечності продуктів харчування.

Як відповідати вимогам до ЗБО та КСК та як зменшити використання антибіотиківі на фермі, а отже ймовірності виявлення їх залишків у молоці розповідали залучені консультанти Проекту Тарас Байдюк та Валерій Лотоцький.

Наступного дня учасники прибули з навчальним візитом на ферму у с. Більськ Котелевського району Полтавської області та ознайомилися з результатами його діяльності.

На фермі учасники працювали під наставництвом тренерів Проекту та фахівців господарства над чек-листами, оцінюючи критичні точки у процесах доїння та охолодження молока, миття та обслуговування обладнання, а також утримання й забезпечення здоров’я вимені та благополуччя в цілому з подальшою ротацією груп. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux