На початку жовтня швейцарсько-український проект з безпечності молока провів тренінг для фахівців територіальних органів та головного управління Держпродспоживслужби у Полтавській області.
Тренінг мав дві мети: підвищення обізнаності щодо важливості застосування найкращих практик для виробництва безпечного молока та застосування сучасного підходу інспектування на усіх етапах молочного ланцюга. У навчанні взяли участь близько 40 учасників.
Підготовлені Проектом тренери з Головного управління Держпродспоживслужби у Полтавській області під час теоретичної частини тренінгу презентували районним фахівцям теми з найкращих практик для забезпечення належного благополуччя та утримання тварин, годівлі та гігієни доїння.
Експерти Проекту висвітлили зміни в системі контролю за безпечністю харчових продуктів, нових підходів до інспектування та застосування переліків питань (чек-листів) для перевірки. Вже на наступний день на базі однієї з молочно-товарних ферм області учасники тренінгу мали змогу побачити реальне впровадження найкращих практик та позитивні результати їхнього застосування, а також практично відпрацювати використання розроблених переліків питань для інспектування.
Цього ж дня група відвідала сімейну ферму, де утримується 20 дійних корів. Власник розповів про особливості утримання, годівлі та доїння корів на фермі. На завершення практичного візиту інспектори також відпрацювали використання розроблених переліків питань для перевірки пункту закупівлі молока.
Після практичного візиту учасники обговорили результати інспектування обох об’єктів, надали рекомендації до проектів переліків питань для перевірки.