Наприкінці січня в Одеській області зареєстровано перший у 2023 році випадок захворювання на ботулізм. Захворіла мешканка м. Одеси - жінка віком 27 років, яка вживала в’яленого ляща, придбаного через замовлення в інтернет-магазині.
Наступного дня стан її здоров’я погіршився, з’явились болі у животі, загальна слабкість, підвищилась температура тіла, пізніше приєднались сухість у ротовій порожнині, двоїння в очах, мутність зору. Хвору було госпіталізовано до КНП «Міська клінічна інфекційна лікарня» Одеської міської ради, де їй встановлено діагноз «Ботулізм», надано необхідне лікування та введено протиботулінічну сироватку. На теперішній час хвора продовжує лікування у реанімаційному відділенні лікарні.
В той же час, за оперативними повідомленнями територіальних органів Держпродспоживслужби, в Україні щорічно реєструються випадки захворювання на ботулізм. Так, у 2022 році Держпродспоживслужбою України прийнято участь у розслідуванні 66 випадків ботулізму з 72 постраждалим (серед яких 3 хворих померло), у поточному році - 6 випадків з 8 постраждалими, захворювання яких пов′язано із вживанням консервованої продукції домашнього виготовлення.
Інформуємо, що ботулізм - це харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню) та за неправильних умов зберігання чи транспортування.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування з м’яса та риби, рідше – з овочів та грибів, споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо).
Щоб вберегти себе та свою родину від ботулізму:
1. Не вживайте їжу з консервів, які мають наступні ознаки:
2. Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.
3. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.
4. Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби домашнього виготовлення.
5. Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.
Будьте уважні до свого раціону, а при перших ознаках захворювання негайно звертайтеся до лікаря!