На Одещині зареєстровано випадок ботулізму
опубліковано 01 лютого 2023 року о 09:36

Наприкінці січня в Одеській області зареєстровано перший у 2023 році випадок захворювання на ботулізм. Захворіла мешканка м. Одеси - жінка віком 27 років, яка вживала в’яленого ляща, придбаного через замовлення в інтернет-магазині.

Наступного дня стан її здоров’я погіршився, з’явились болі у животі, загальна слабкість, підвищилась температура тіла, пізніше приєднались сухість у ротовій порожнині, двоїння в очах, мутність зору. Хвору було госпіталізовано до КНП «Міська клінічна інфекційна лікарня» Одеської міської ради, де їй встановлено діагноз «Ботулізм», надано необхідне лікування та введено протиботулінічну сироватку. На теперішній час хвора продовжує лікування у реанімаційному відділенні лікарні.

В той же час, за оперативними повідомленнями територіальних органів Держпродспоживслужби, в Україні щорічно реєструються випадки захворювання на ботулізм. Так, у 2022 році Держпродспоживслужбою України прийнято участь у розслідуванні 66 випадків ботулізму з 72 постраждалим (серед яких 3 хворих померло), у поточному році  -  6 випадків з 8 постраждалими, захворювання яких пов′язано із вживанням консервованої продукції домашнього виготовлення.

Інформуємо, що ботулізм - це харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню) та за неправильних умов зберігання чи транспортування.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування з м’яса та риби, рідше – з овочів та грибів, споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо).

Щоб вберегти себе та свою родину  від ботулізму:

1. Не вживайте їжу з консервів, які мають наступні ознаки:

  •  роздуті банки та зі здутими кришками;
  •  банки, з яких щось витікає;
  •  нещільно закриті банки;
  •  банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.

2. Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.

3. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.

4. Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби домашнього виготовлення.

5. Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.

Будьте уважні до свого раціону, а при перших ознаках захворювання негайно звертайтеся до лікаря!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux