На Одещині обговорили безпеку бджіл при застосуванні пестицидів у період вегетації сільськогосподарських культур
опубліковано 09 лютого 2023 року о 15:31

З метою недопущення випадків отруєння бджіл внаслідок застосування пестицидів в період вегетації сільськогосподарських культур у 2023 році та дотримання законодавства землекористувачами в частині використання пестицидів, агрохімікатів та інших засобів захисту рослин (ЗЗР) спеціалістами відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Білгород-Дністровського районного управління, відділу захисту рослин, фітосанітарної діагностики та прогнозування Управління фітосанітарної безпеки та контролю в сфері насінництва та розсадництва Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області проведено спільну нараду із залученням керівництва Білгород-Дністровської районної державної (військової) адміністрації.

У нараді, що була ініційована на виконання листа Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, взяли участь суб’єкти господарювання, котрі займаються бджільництвом, представники громадських організацій бджолярів, суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність в сфері вирощування сільськогосподарських культур.

Серед головних питань, які висвітлені, – безпека бджіл при застосуванні ЗЗР. Провідний спеціаліст відділу захисту рослин фітосанітарної діагностики та прогнозування Тетяна Йожиця зосередила увагу на профілактиці отруєнь бджіл, класах токсичності пестицидів по відношенню дії на бджіл. Нагадала про Інструкцію з профілактики отруєння бджіл та встановлення факту отруєння бджіл ЗЗР, що затверджена Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України 19.02.2021 за №283/35905, а також про деякі положення Законів України «Про бджільництво», «Про пестициди та агрохімікати» та «Про захист рослин». 

Про дотримання ветеринарно-санітарних вимог при утриманні бджолопасік доповів лікар ветеринарної медицини I категорії Білгород-Дністровської районної державної лікарні ветеринарної медицини Василь Андрєшков. 

Начальник Білгород-Дністровського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області Петро Сьомік зробив огляд нормативних документів, які регламентують відносини бджолярів, суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність в сфері вирощування сільськогосподарських культур, органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади. Ним також було наголошено, що до 1 березня 2023 року в обов’язковому порядку необхідно оновити склад постійно діючої комісії з питань бджільництва, попередження та фіксації фактів масового отруєння бджіл у кожній територіальній громаді. 

Учасникам наради спеціалісти відділу захисту рослин, фітосанітарної діагностики та прогнозування роздали листівки «Чотири кроки до безпеки бджіл».  

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux