Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області за 6 місяців поточного року розглянули 1066 примірних чотиритижневих сезонних меню на зимовий, весняний, літній періоди. Зокрема для закладів дошкільної освіти розглянуто 669 примірних чотиритижневих сезонних меню та для закладів загальної середньої освіти 397 примірних чотиритижневих сезонних меню.
Із загальної кількості наданих на погодження Держпродспоживслужбі меню в 11,1% випадків (73 примірних чотиритижневих сезонних меню) було повернуто керівникам закладів освіти на доопрацювання з причини неврахування вимог постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», а саме: виконання норм споживання по овочам, фруктам, злаковим та бобовим, рибі, птиці, яйцям, молоку та молочним продуктам, вершковому маслу, відповідність масі нетто порцій готових страв. Керівниками закладів освіти та відповідальними особами за організацію харчування в закладах освіти 100 % були враховані зауваження та внесені зміни до меню.
Станом на 01 липня 2024 року всі заклади освіти, де організоване гаряче харчування, мають погоджені з Держпродспоживслужбою області примірні чотиритижневі сезонні меню або використовують меню, рекомендоване МОЗ України, також всі буфети, що працюють на базі закладів загальної середньої освіти, мають погоджений асортимент буфету.
Для забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення з метою попередження виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій фахівці Держпродспоживслужби спільно з органами місцевого самоврядування приймали участь в обстежені закладів освіти, зокрема за перше півріччя поточного року під час комісійних обстежень проаналізовано в закладах освіти 772 меню-розклади на приготування страв, виявлено порушення у 2,4% при складані меню-розкладів. В порівнянні з аналогічним періодом минулого року відмічається зменшення виявлених порушень при складані меню-розкладів в закладах освіти, а саме у 2023 році порушення були виявлені у 5,3% від загальної кількості проаналізованих меню-розкладів.
Крім цього перевірено асортимент продуктів в 545 закладах освіти, керівникам 8 закладів освіти були надані рекомендації щодо дотримання асортименту харчових продуктів відповідно до вимог чинного законодавства, зокрема використовувати та реалізовувати в закладах освіти харчові продукти з вмістом цукрів менше 10 грамів на100 грамів готового продукту, не використовувати харчові продукти з вмістом синтетичних ароматизаторів, підсилювачів смаку. За результатами повторних комісійних обстежень всі рекомендації Держпродспоживслужби виконані.
Звертаємо увагу, що відповідно до вимог пункту 11 Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» відповідальність за планування та організацію харчування в закладах освіти та закладах оздоровлення та відпочинку, матеріально-технічне забезпечення їдальні (харчоблоку), буфету, безпечність та якість сировини, харчових продуктів та готових страв, дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів, виконання норм харчування, відповідність меню та асортименту буфету несе засновник (засновники), керівник відповідного закладу, а також постачальник (постачальники) харчових продуктів та/або послуг з харчування.