Держпродспоживслужба забезпечує високу результативність внутрішнього контролю та внутрішнього аудиту
опубліковано 29 липня 2024 року о 15:23

Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін та начальник Управління організаційного забезпечення діяльності служби Анатолій Подгаєцький провели робочу зустріч із експертами міжнародного проєкту “Подальша підтримка у погодженні українського законодавства, контролю та поінформованості із законодавством ЄС у сфері безпечності харчових продуктів, здоров’я та благополуччя тварин, фітосанітарії” (EU4SaferFood).

Ключова тема зустрічі: вивчення та впровадження в роботі Держпродспоживслужби та її територіальних органів кращих європейських практик внутрішнього контролю та внутрішнього аудиту.

Представники Держпродспоживслужби розказали експертам міжнародного проєкту про ключові результати роботи, у тому числі у сферах підтримки ветеринарно-санітарного, фітосанітарного та санітарно-епідеміологічного благополуччя, захисту прав споживачів, інженерно-технічного забезпечення агропромислового комплексу.

Сергій Захарін зазначив, що Держпродспоживслужба забезпечує високу результативність внутрішнього контролю та внутрішнього аудиту, а також сумлінно виконує вимоги національного законодавства та національних стандартів у цій сфері. Ця робота ґрунтується, зокрема, на вимогах Основних засад здійснення внутрішнього контролю розпорядниками бюджетних коштів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12 грудня 2018 р. № 1062. Регулярно виконуються заходи, спрямовані на підтримку ефективності виконання всіма працівниками своїх службових обов'язків при здійсненні закріплених управлінських повноважень і процедур. Зокрема, щотижнево проводяться наради (сесії) з питань внутрішнього контролю та виконавської дисципліни, під час яких на основі об’єктивних критеріїв ретельно обговорюється актуальна проблематика виконання вимог нормативно-правових актів, доручень керівництва, надання повних і своєчасних відповідей на звернення громадян тощо.

Сергій Захарін особливо підкреслив, що керівництво Держпродспоживслужби приділяє особливу увагу підтримці високої прозорості та відкритості. Здійснюються системні та відповідальні заходи, спрямовані на підтримку високої прозорості та відкритості державного органу, забезпечення реального громадського контролю за його діяльністю, утвердженню людиноцентричних засад і цінностей під час виконання управлінських процесів.

Зокрема, в системі Держпродспоживслужби в належному стані підтримується робота офіційних сайтів, на яких оприлюднюється необхідна суспільно значуща інформація (у тому числі набори відкритих даних). Активно працюють Громадська рада та Науково-методична рада, до складу яких входять кращі вітчизняні експерти та науковці. Своєчасно та належним чином опрацьовуються звернення, у тому числі запити на доступ до публічної інформації. Керівництво Держпродспоживслужби регулярно проводить зустрічі з представниками профільних громадських організацій.

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів приділяє особливу увагу роботі із зверненнями громадян, переважна більшість яких надходить засобами електронної взаємодії.

Експерти міжнародного проєкту наголосили на актуальності впровадження кращих європейських практик внутрішнього контролю та внутрішнього аудиту. Зокрема, запропоновано розглянути можливість модернізації структури Держпродспоживслужби з урахуванням необхідності посилення інституційної спроможності системи внутрішнього контролю. Окрім того, рекомендовано організувати різноманітні навчальні заходи для працівників з питань внутрішнього контролю та внутрішнього аудиту.

«На мій погляд, одним із дієвих чинників підтримки високої якості внутрішнього контролю та внутрішнього аудиту є максимальна цифровізація управлінських процесів. Цифровізація управлінських процесів на державній службі виступає як інструмент, що допомагає в режимі реального часу здійснювати моніторинг ефективності використання наявних ресурсів, і на цій основі - формувати обгрунтовані управлінські рішення. Наразі реалізується кілька важливих проєктів, у тому числі з впровадження окремих механізмів електронного документообігу та електронного звітування у роботі підвідомчих установ. Хочу особливо наголосити, що ми націлені на підтримку власної прозорості та відкритості, активну роботу з громадськістю, впровадженню кращих практик електронної демократії тощо. Електронна демократія – це форма взаємодії держави (в особі державних органів) і людини, за якою спілкування сторін здійснюється із застосуванням інформаційно-комунікаційних (цифрових) технологій. Наш обов’язок – надати громадянам при спілкуванні з Держпродспоживслужбою, її територіальними органами та підвідомчими установами можливість використовувати зручні цифрові інструменти», – зазначив Сергій Захарін.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux