Під головуванням начальника Держпродспоживслужби Кіровоградської області Ігоря Бойчука, фахівці управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління провели онлайн-наради з районними, міськими управліннями (відділами) та директорами навчальних закладів м.Кропивницького щодо нового Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, який почне діяти з 1 січня 2021 року.
Розроблений Міністерством охорони здоров’я України, документ містить сучасні вимоги до організації освітнього процесу, роботи з технічними засобами навчання, вимоги до самих навчальних приміщень та їх обладнання, сучасних меблів-трансформерів, організації шкільного харчування, питного режиму учнів та організації навчально-виховного процесу для учнів із особливими освітніми потребами. Санітарний регламент визначає медичні вимоги щодо обслуговування дітей, безпеки освітнього середовища у всіх типах закладів загальної середньої освіти, а також структурних підрозділах інших юридичних осіб, що забезпечують здобуття загальної середньої освіти (крім спеціальних закладів освіти) усіх форм власності, формування здорового способу життя. Керівник закладу освіти повинен контролювати наявність проходження попереднього та своєчасне проходження періодичних медичних оглядів працівниками закладу освіти у терміни, що передбачені законодавством України.
Згідно з новим Санітарним регламентом у школах:
Також згідно з новими правилами в закладах освіти обов’язково передбачити внутрішні санітарні вузли з підведенням до умивальників холодної та гарячої проточної води з облаштуванням диспенсерів з паперовими рушниками (або електрорушників) та рідкого мила. У санітарних вузлах для учнів (окремих для хлопчиків і дівчаток), які розміщуються на кожному поверсі закладу освіти, слід передбачати спеціально обладнану кабіну для використання її людьми з інвалідністю, у тому числі тими, що пересуваються на візку, за допомогою милиць чи інших засобів. Окремий санітарний вузол для педагогічних працівників та інших учасників освітнього процесу, окрім учнів.
Документ визначає норми повітряно-теплового режиму в школі, освітлення приміщень, рівнів шуму та вібрацій, забрудненості повітря класних приміщень, якості та безпечності води, що використовується у закладі.
Чимало нововведень стосуються організації харчування та пиття учнів. Зокрема забороняється продавати у шкільних буфетах та шкільних автоматах чіпси, сухарики, попкорн, деякі солодощі, ковбасні, рибні продукти промислового та кулінарного виробництва та інші харчові продукти і вироби. Надано перелік та вимоги до продуктів, що дозволено використовувати, реалізувати у шкільних буфетах, автоматах та готувати на харчоблоках закладів освіти.
Також нововведення стосуються дітей з особливими потребами та тих, хто має непереносимість лактози і глютену (якщо є довідка від сімейного лікаря чи педіатра). Питання харчування дітей у школах висвітлено з урахуванням сучасних медичних, навчально-освітніх та гігієнічних вимог та вимог дитячого організму.
Санітарним регламентом підвищена відповідальність саме засновника та керівника закладу освіти з дотримання, викладених у ньому вимог.
З повним текстом Санітарного регламенту можна ознайомитися за цим посиланням.