Фахівці Держпродспоживслужби Головного управління та Кропивницького міського управління за участі заступника міського голови, керівників департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій, управління торгівлі та побутового обслуговування Кропивницької міської ради взяли участь у зустрічі з власниками (представниками) закладів громадського харчування.
Ресторатори озвучили стурбованість щодо введення додаткових карантинних обмежень у святковий період та посилення карантину з 8 січня 2021 року, що значно зменшує доходи підприємців та погіршує умови ведення підприємницької діяльності.
Фахівці Держпродспоживслужби Кіровоградщини роз’яснили представникам бізнесу вимоги постанови Кабміну від 09 грудня 2020 року №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» та до роботи закладів громадського харчування в цей період. Посилення карантинних заходів зумовлене рівнем захворюваності на коронавірусну інфекцію, тож вимушені міри, які пропонує уряд, спрямовані, в першу чергу, на збереження здоров’я і життя громадян. «Ми розуміємо позицію представників бізнесу, тому готові до конструктивного діалогу з питань запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів на період дії карантину. Однак завдання рестораторів сьогодні - забезпечити у своїх закладах беззаперечне дотримання карантинних вимог: заборону проведення масових заходів, дотримання соціальної дистанції, правильне використання засобів індивідуального захисту, дезінфекції рук тощо», - зазначила начальниця відділу Держпродспоживслужби області Галина Сабадаш.
Доповідач ще раз нагадала присутнім про обмеження, встановлені постановами Кабміну від 09 грудня 2020 року № 1236, від 23 грудня 2020 року № 1301. Згідно з даними документами заборонено:
- діяльність закладів громадського харчування (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо) з організацією дозвілля, у тому числі проведення святкових заходів, банкетів, майстер-класів, публічних подій;
- робота після 23-ї та до 7-ї години, із забороною проведення розрахункових операцій після 22-ї години, суб’єктів господарювання з надання послуг громадського харчування (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо), крім діяльності з надання послуг громадського харчування із здійсненням адресної доставки замовлень та замовлень на винос і діяльності після 23-ї години 31 грудня 2020 р. до 7-ї години 1 січня 2021 р.;
- розміщення відвідувачів у закладах громадського харчування на відстані меншій, ніж 2 метри між місцями для сидіння за сусідніми столиками та більш як чотири особи за одним столом (без урахування дітей віком до 18 років), за умови, що відвідувачі заходять до закладу і пересуваються по ньому з вдягненими засобами індивідуального захисту, зокрема респіраторами або захисними масками, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовленими самостійно (крім часу сидіння за столом для приймання їжі та/або напоїв).
Додатково до обмежувальних протиепідемічних заходів, передбачених пунктом 2 цієї постанови, з 8 по 25 січня 2021 року на території України забороняється:
- приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування (барів, ресторанів, кафе тощо), крім діяльності з надання послуг громадського харчування із здійсненням адресної доставки замовлень, замовлень на винос та закладів громадського харчування в аеропортах;
- робота закладів громадського харчування та місць для харчування в готелях з 11-ї години до 6-ї години наступної доби, крім надання послуг з харчування в готельному номері за замовленням клієнтів.
З повним текстом постанов можна ознайомитись за цими посиланнями 1, 2
Відповідно до вимог пункту 36 постанови Кабміну від 09 грудня 2020 року № 1236 Держпродспоживслужбою посилено державний нагляд (контроль) за дотриманням санітарного законодавства і здійсненням протиепідемічних заходів закладами дошкільної освіти, закладами громадського харчування, фізичної культури та спорту, ринками, закладами, що надають послуги з розміщення, об’єктами торгівлі продовольчими та непродовольчими групами товарів тощо.
Підприємців попереджено про роботу моніторингових груп за участі фахівців Держпродспоживслужби та Національної поліції у вихідні дні та свята, а також про відповідальність підприємців та їх працівників за порушення карантинних вимог.